20. obljetnica vojno redarstvene akcije Bljesak

949

Na današnji dan 1995. godine počela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH – Bljesak. Cilj akcije bio je oslobađanje okupiranih područja zapadne Slavonije.

Na praznik rada u ranu zoru 1995. godine zabljesnula je  VRA,  hrvatske vojne i redarstvene snage iznenada, munjevito i brzo slomile su otpor agresora i oslobodile  okupirana područja zapadne Slavonije.

U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Napad je otvoren snažnom topničkom vatrom uz pomoć aviona i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera 11Novske i Nove Gradiške.

Ton

Za samo 31 sat, oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija na kojem je srpski agresor četri godine palio, pljačkao i uništavao sve što je hrvatsko, također, uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac

U akciji su poginula 42, a ranjena 162 hrvatska branitelja.

Gubitci agresorske srpske paravojske procijenjeni su na  350 do 450 mrtvih, te preko 1.000 ranjenih. Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva, te golema količina pješačkog naoružanja i druge opreme.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov našeg pilota Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Slomljeni, nemočni i pred rasulom odmetnici su gađali civilne ciljeve u mnogim hrvatskim gradovima, vrhunac ludosti bilo je dvostruko granatiranje samog središta Zagreba,  2. i 3. svibnja raketirali su Zagreb iz svojih višecjevnih bacača raketa M-87. Poginulo je petero civila, a preko 200 ih je ranjeno.

Ovom akcijom bilo je očigledno da je Hrvatska spremna za največe vojne zadatke. Par mjeseci kasnije, započela je operacija velikih razmjera na bojišnici dugoj oko 700 kilometara u kojoj je oslobođena velika večina okupiranog područja hrvatske.

Na području smž još jučer je započelo obilježavanje 20-te obljetnice akcije Bljesak.

Odajuči počast svima koji su stradali u ovoj akciji, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić jučer je  u 10.30 sati, u Novskoj predvodio izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je položilo vijenace i zapalilo svijeće za sve poginule branitelje kod spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku.

Također, u Jasenovcu,je sinoć započelo obilježavanje Dvadesete obljetnice početka vojno redarstvene operacije Bljesak.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima sinoć je sudjelovao na polaganju vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a potom je održana i Svečana sjednica Općinskog vijeća u Pučkom domu u Jasenovcu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime