200 godina „kontinentalnog bisera Hrvatske“

Povodom 200 godina suvremenog djelovanja Lječilišta Topusko održana svečana akademija i započeo dvodnevni znanstveni skup “Na izvoru zdravlja”

826

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstava zdravstva, turizma i hrvatskih branitelja, a povodom 200 godina suvremenog djelovanja Lječilišta Topusko u Topuskom je 23. studenoga održana svečana akademija kojom je započeo i dvodnevni znanstveni skup “Na izvoru zdravlja”.

Na svečanosti su se okupili predstavnici najviših državnih institucija, nadležnih ministarstava, Sisačko-moslavačke županije, ali i brojnih drugih akademskih, kulturnih, znanstvenih i stručnih institucija.

Ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler je poručio kako im je cilj podsjetiti na bogatu baštinu Topuskog, djelovanje Lječilišta kroz povijest do današnjih dana te naglasiti njegov značaj za budućnost.

„Tijekom dva dana 52 znanstvenika iz najeminentnijih institucija Republike Hrvatske izložit će 40 znanstvenih radova o Lječilištu Topusko, zdravstvenom turizmu i općenito Topuskom, s hidrogeološkog, povijesnog, arheološkog i ekonomskog aspekta. Svi mi ovih dana u Topuskom slavimo, ali i radimo. I zato hvala svima koji su svojim znanstvenim ugledom, ali i konkretnim radom stali uz nas. Svi smo ovdje složni i zalažemo se za još bolje Lječilište Topusko i Top Terme. Svojim dolaskom i sudjelovanjem, svatko nazočan na svoj način pristaje uz nas i daje nam svoju potporu, svoj glas, bio on politički, društveni, znanstveni, gospodarski ili radnički, a vaša potpora i glas nam je iznimno važan i dobrodošao, osobito onaj prijateljski“, kazao je Mosler.

Dodao je kako je Lječilište Topusko danas poznati lječilišni centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji prati najmodernije medicinske trendove pružanjem visokokvalitetnih usluga i koristeći suvremenu medicinsku opremu u novouređenim prostorima.

VEZANE VIJESTI
Samostalna satnija Topusko dala veliki doprinos u oslobađanju Banovine

Čestitajući značajnu obljetnicu, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić uputio je svima poziv da posjete Topusko.

„Kroz obilježavanje 200-te godišnjice suvremenog Lječilišta Topusko, ujedno obilježavamo istu godišnjicu suvremenog mjesta Topusko koje je, kroz svoju bogatu povijest, najviše bilo prepoznatljivo upravo po svojoj termalnoj vodi i po svom Lječilištu. Vraćanjem u prošlost, cilj nam je osigurati svjetliju budućnost, kako za mještane ovog mjesta, tako i šire. S ponosom mogu reći da su se na projektu revitalizacije Topuskog konačno okupile sve snage koje i trebaju biti. Županija, Općina Topusko, Lječilište i Top Terme preuzimaju povijesnu odgovornost da će, uz potporu hrvatske Vlade, vratiti Topuskom stari sjaj bisera zdravstvenog i rekreativnog turizma“, rekao je Kuzmić.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić čestitao je, kako ga je nazvao, jedan od najvećih dana modernog Lječilišta, Top Termi, ali i samog Topuskog koje je iznimno važno ne samo za Županiju, već i za čitavu Hrvatsku. Podsjetio je pritom na brojna ulaganja kojima su unazad četiri godine od Lječilišta Topusko i Top Termi uspjeli, od dva posrnula gospodarska subjekta, stvoriti ustanovu i tvrtku koje posluju pozitivno i raduju se izazovima budućnosti.

„Prije 200 godina započelo je suvremeno liječenje ovdje u Topuskom. Ono datira još iz rimskih vremena, prije dvije tisuće godina. U ovih 200 godina, svakih 50 godina je napravljen jedan značajni zamašnjak. Tako su prije točno 50 godina izgrađene Terme, moderni hotel i bazeni. Mislim da sada, ponovo ulazeći u treće stoljeće postojanja ovog Lječilišta, moramo napraviti jedan značajniji iskorak. Vjerujte da i menadžment i Uprava, djelatnici i svi mi zajedno u Županiji itekako brinemo za tu budućnost, za budućnost ovog Lječilišta, jer ovakvi su potencijali rijetko viđeni na prostorima hrvatske države, ali i na području Europe“, ustvrdio je župan koji je na kraju najavio i kako će za dva tjedna, tijekom preseljenja svog ureda u Sisačko – moslavačku županiju, Topusko posjetiti i predsjednica RH.

VEZANE VIJESTI
Školski sat kod župana

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić podsjetila je kako je ovo jedino ovakvo lječilište u ovom dijelu Hrvatske te kako je nužno ulagati u njegov razvoj, a time i u razvoj lječilišnog turizma.

„Nemojmo zaboraviti da je Topusko i čitav ovaj kraj iznimno prirodno bogat. Znamo da je naša termalna voda jedna od kvalitetnijih voda u svijetu. Iza nas je bogata, ali i burna prošlost, no očekujem da će Topusko i Lječilište imati puno svjetliju budućnost  i da ćemo se orijentirati prema zdravstvenom turizmu. Nemojte zaboraviti da je ovo jedino Lječilište u ovom dijelu Hrvatske i to je dodatni razlog zašto u njega treba ulagati. Zahvaljujem Županiji koja se iznimno trudi, no Županija sama to ne može iznijeti. Zato mi je iznimno drago da su ovdje predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva turizma koji će nam, vjerujem, pomoći da od Lječilišta napravimo još  moderniju i kvalitetniju ustanovu“, kazala je Josić.

VEZANE VIJESTI
90 tisuća kuna za šest cikloturističkih projekata u SMŽ

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića obljetnicu je Lječilištu Topusko i svim njegovim bivšim i sadašnjim djelatnicima čestitao njegov izaslanik, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je podsjetio na veliki značaj Topuskog i tamošnje prve ratne bolnice u Domovinskom ratu.

„Prirodni su potencijali ovdje iznimno bogati. Nažalost, Domovinski rat je ostavio velike posljedice od kojih se Topusko ni danas još nije oporavilo. Zato ćemo, u uskoj suradnji svih resora u Vladi Republike Hrvatske, sa Županijom i Općinom Topusko, ali i sa svima vama prijateljima Topuskog koji ste ovdje, pronaći rješenja i odgovoriti na te izazove kako bismo u konačnici postigli ciljeve, da budemo ponosni na Topusko, a posebno da ponosni i zadovoljni budu korisnici vaših usluga, oni koji dolaze ovdje liječiti i tijelo i dušu. Dragi moji prijatelji, svi ovdje okupljeni, uz čestitku na ovoj lijepoj obljetnici od srca vam zahvaljujem na svemu što svakodnevno radite. Vlada Republike Hrvatske je uz vas i zajedno ćemo pronaći modele i rješenja te odgovoriti na izazove budućnosti“, poručio je Medved.

Organizatori su izrazili nadu kako će svečana akademija i znanstveni skup usmjeriti političku, društvenu, znanstvenu i stručnu pozornost na Lječilište Topusko, kao i samo mjesto Topusko, vrednujući ih na sveobuhvatan i cjelovit način te dati značajan poticaj daljnjem razvoju lječilišnog turizma i gospodarstva ovog područja, ali i cjelokupne Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here