Makroni su tradicionalni francuski slatki sendviči, a potječu još iz 18. stoljeća. Postoji priča i da dolaze iz Italije, odnosno da su venecijanskog porijekla, gdje se spominju već u VIII stoljeću. Zahvaljujući sestrama karmelićankama, recept za ovaj mali biskvit od badema, šećera i bjelanjka širio se dalje sa premještanjem samostanskih redova.
Odakle zapravo potječu nije važno, važno je da je recept stigao i do naših krajeva.
Ovi simpatični kolačići obradovati će svakog tko osim u okusu kolača uživa i u njegovoj estetici, pa smo za danas odlučili sastaviti recept za njegovu pripremu.
POTREBNO ( za cca 25 makrona):
- 90 g bjelanjaka sobne temperature (cca 3 jaja)
- 30 g kristal šećera
- 110 g badema
- 200 g šećera u prahu
PRIPREMA:
- Bademe ubacite u kipuću vodu i ostavite ih tako jednu minutu. Potom im skinite koru i dobro ih osušite.
- Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini).
- Istucite bjelanjke u čvrst snijeg (ako imate ručni mikser, držite ga sasvim okomito na posudu tako da u smjesu uđe što manje zraka). Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite obojiti macarone, najbolje je boju dodati u bjelanjke za vrijeme mikasanja.
- U bjelanjke ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte špatulom prilično energično (suprotan savjet od onoga koji inače čujete kad su bjelanjci u pitanju) okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije ostati čvrsti repić na vrhu). Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite postupak.
- Pleh obložite papirom za pečenje. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom pa istiskujte krugove jednake veličine (promjera otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macarona.
- Ostavite macarone da se malo posuše tako na plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u zraku puno vlage.
- Ugrijte pećnicu na 140°C i pecite macarone 12 do 15 minuta.
Slijepiti ih s kremom po izboru!
Osnovni recept za kremu:
- 2 žumanjka
- 40 g kristal šećera
- 50 ml mlijeka
- 100 g maslaca sobne temperature
PRIPREMA:
- Tucite žutanjke i šećer dok ne posvijetle.
- Kuhajte mlijeko dok ne provri.
- Dodajte polako mlijeko u žutanjke pa opet sve miksajte dvije minute.
- Dodajte maslac pa miksajte još dvije minute
Ako želite kremu s okusom lješnjaka/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnjaka/badema.
Ako želite kremu s okusom ruže, dodajte 2 male žličice ružine vodice pred kraj miksanja.
(Ovo je samo osnovni recept, a aromatiziranje varira po ukusu).
U slast!