Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te svečanim programom, u Topuskom je 27. prosinca obilježena 26. godišnjica utemeljenja Samostalne satnije Topusko i dan UDVDR RH Ogranak Topusko.

Predsjednik udruge Zlatko Abramović istaknuo je kako udruga postoji od 1998. godine kada je njen predsjednik bio ratni zapovjednik Samostalne satnije Topusko, bojnik Vlado Maričković. Danas udruga broji oko 130 članova i uključuje pripadnike svih postrojbi i branitelje s područja općine Topusko.

„To je prilika da se prisjetimo svih onih koji su poginuli, koji su umrli, svih koji nisu više danas s nama. Mislim kako je potrebno napomenuti, s obzirom da je postrojba osnovana u prosincu 1991., netko će pomisliti kasno je ustrojena, a zapravo je najveći dio pripadnika ove postrojbe sudjelovao od samih početaka u obrani u drugim postrojbama da bi se Samostalnoj satniji Topusko priključili po njenom formiranju“, rekoa je Abramović.

VEZANE VIJESTI
Država Sisačko - moslavačkoj županiji darovala bivšu vojarnu u Lađarskoj

Na obilježavanju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je, čestitajući 26. obljetnicu osnivanja ove postrojbe, podsjetio na bremenite prilike u kojima je ona stvarana te 1991. godine.

„Samostalna satnija Topusko, kasnije nazvana Samostalna bojna, u čijem sastavu je bila i Samostalna satnija Lasinja, zajedno sa glinskim snagama, stvorili su 20. domobransku pukovniju koja je bila okosnica desnog boka i 2. gardijske brigade Grom u oslobađanju ovog kraja, područja Banovine, Petrinje, Gline. Moram zahvaliti svim bojovnicima, pripadnicima Samostalne satnije T na doprinosu, na svemu onome što su učinili, ali i prisjetiti se onih koji više nisu među nama, kojima smo danas zapalili svijeće i položili vijence. Oni će uvijek biti uz nas jer su oni ugrađeni u temelje hrvatske države. Danas smo ovdje kako bi se prisjetiti tog vremena i na neki način  krenuli dalje u osiguravanje kvalitetnih uvjeta za život na ovom području“, kazao je župan Žinić koji je je svim nazočnima na prigodnoj svečanosti u Topuskom čestitao božićne i novogodišnje blagdane te poželio da se i dogodine nađu u još većem broju.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here