27. godišnjica akcije “Brđani” u sunjskom naselju Brđani Cesta

524

Obilježavanje 27. godišnjice akcije “Brđani” započelo je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u sunjskom naselju Brđani Cesta. Pripadnici 2. bojne 2. „A“ brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a, te davne 1991.godine krenuli su, iako slabo naoružani ali nošeni hrabrošću i ljubavlju prema svojoj domovini u prvi veći protuudar na sisačkom području.
Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak – Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. Gardijske brigade Gromovi: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Fotografija FotoBanovina.

Vijence i svijeće su položili predstavnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Sisačko-moslavačke županije predvođeni predsjednicom županijske skupštine Ivankom Roksandić, Grada Petrinje, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Viktorijom Kaleb, Općine Sunja na čelu sa zamjenikom načelnika Ivicom Kozarićem i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Sunja Daliborom Medvedom, Policijske postaje Sunja, zapovjednik 2.mehanizirane bojne Gromovi bojnik Ivan Radić, braća Porož, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska na čelu s predsjednikom Antun Perekovićem, Udruga ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromova na čelu s predsjednikom Ivanom Krupcem, predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije.

Fotografija FotoBanovina.

Predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromova Krupec obratio se prisutnima :
” Kolovoz je za nas nekako najtužniji mjesec jer se tada prisjećamo svih vojnih operacije koje su bile na ovom području i na području cijele Hrvatske. Sloboda koju sad uživamo platila se , nažalost, ljudskim životima te smo danas i u Brđanima gdje smo izgubili petoricu pripadnika Gromova”.
Krupec je istaknuo kako se moramo svake godine prisjetiti svih žrtava Domovinskoga rata te kako ovo obilježavanje treba svake godine održavati, kako bi mladi ljudi koji dolaze znali koliko je znoja, suza i krvi proliveno za slobodnu Hrvatsku u kojoj sada živimo.

Fotografija FotoBanovina.

Obilježavanje je nastavljeno kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Gromova na željezničkoj postaji u Sunji, gdje su također zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Tog kobnog 22.kolovoza prisjetio se Davor Smuđ, jedan od zapovjednika 2. bojne i 2.gardijske brigade, pripadnik Gromova te i jedan od preživjelih iz akcije Brđani:
“Stigla je zapovijed da se oslobodi komunikacija Sisak – Sunja. U to vrijeme “padala” su hrvatska sela, ubijanji su hrvatski stanovnici i cijela Banovina je bila u plamenu. Moja satnija s 80-tak članova dobila je zadatak da u tom glavnom udarnom pravcu uništimo neprijateljske položaje, srušimo barikade te da probijemo cestu prema Sunji. Akcija je krenula oko ponoći iz Komareva, okolnim putevima preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana te izašli na cestu Brđani Kosa gdje smo oslobađali hrvatska sela. Kad smo izašli na cestu čekali smo pojačanje kako bi mogli nastaviti, ali nakon kratkog predaha krenuli smo prema Sunji. Od položaja na pruzi željezničke stanice Sunja, neprijatelji su krenuli rafalnom paljbom prema nama gdje su petorica odmah poginula, a 17-ero je bilo lakše i teže ranjeno, nakon toga pucnjava s jedne i druge strane trajala je oko četrdesetak minuta.
Zahvaljujući dragom Bogu koji je spustio jutarnju sumaglicu da smo se mogli izvući živi jer smo bili izloženi neprijateljskoj paljbi na otvorenoj cesti. Kako sam taj dan doživio i vidio da svaki metak ne pogađa i ne ubija, do završetka rata sam bio jedan od voditelja i zapovjednika”.
Smuđ je nadodao kako je sretan što je ostao živ te ponosan na ratne dane koje je proveo sa svojim dečkima u hrvatskoj vojsci.

Fotografija FotoBanovina.

” Danas smo došli odati počast s dubokim poštovanjem i pijetetom hrvatskim vitezovima koji su svoje mlade živote ostavili na na ovoj brđanskoj cesti. Današnji dan obilježavamo kao sjećanje na one koji su hrabro i bez razmišljanja, s punim srcem i ljubavi prema svojem kraju, prema domovini Hrvatskoj krenuli u oslobađanje ovog prostora te povezivanju Sunje i Siska” izjavila je predsjednica županijske skupštine Sisačko – moslavačke Županije Ivanka Roksandić te napomenula kako uvijek moramo pamtiti trenutke kada se branila naša Domovina Hrvatska.

Fotografija FotoBanovina.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća svi prisutni prisustvovali su misnom slavlju za sve poginule branitelje u crkvi Svete Marije Magdalene u Sunji, koju je predvodio župnik velečasni Ivan Faletar.
U društvenom domu „Sven Lasta“ u Sunji prisutni su bili pozvani na prigodni domjenak te je to bila prigoda da se stari prijatelji iz teških vremena obrane domovine prisjete tih ponosnih dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here