28 godina od ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja

U razdoblju njenog postojanja poginulo je devet, a ranjen je 51 pripadnik

764

Svetom misom u petrinjskoj crkvi sv. Lovre te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na groblju Svetog Benedikta u Petrinji obilježeno je 28 godina od ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Organizator obilježavanja je Udruga ratnih veterana – Veterani Domovinskog rata Grada Petrinje čiji je predsjednik Zlatko Iskrić poručio kako nikada, dok god žive, neće zaboraviti svoje hrabre vitezove kojih nažalost danas nema među nama.

 

„Mislim da je ovo minimalno što možemo napraviti za naše poginule, nestale i umrle suborce, ali i one koji su ostali bez dijelova svojih tijela. Ako je nama žrtva to što na ovaj način obilježavamo ovakve obljetnice, neka nam bude žrtva i naš zalog za budućnost. Tko će to raditi sutra, kad nas ne bude? Trebamo svi poraditi da to prenesemo našoj mladeži te da ih pravilno učimo Domovinskom ratu i onome što je on bio, obrambeni rat, vođen na najvećem nivou i kao takav se treba tumačiti i u budućnosti“.

Ratni put pukovnije pročitao je tajnik ove udruge Zvonimir Martinović koji je podsjetio da je 12. domobranska pukovnija Petrinja ustrojena 1. studenoga 1992. godine, po zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, a u pričuvu je privedena do kraja veljače 1996.

 

„Medaljom Oluja odlikovano je 2303 pripadnika, spomenicom Domovinskog rata 1334, Spomenicom domovinske zahvalnosti 30, Redom hrvatskog trolista trojica, dok je sedam pripadnika nagrađeno Samokresom. Tijekom svog aktivnog postojanja pukovnija je brojala oko 2500 pripadnika. U razdoblju njenog postojanja poginulo je devet pripadnika: Vlado Kardaš, Drago Ivanović, Viktor Ivanković, Zvonko Capan, Božan Martan, Tomislav Radošević, Slavko Hodalj, Rikard Mažar i Mirko Medved, a ranjen je 51 pripadnik pukovnije“.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević naglasio je kako osjećaju zahvalnost i ponos zbog doprinosa 12. domobranske pukovnije Petrinja u obrani i oslobađanju domovine, naročito u vojno – redarstvenoj akciji Oluja.

 

„Ako se vratimo u te trenutke koji su bili sudbonosni, možda nije svatko od tih pripadnika imao za cilj činiti neka velika dijela ili biti velik, ali za ono što je postignuto, što je rezultat tog sudjelovanja, to je velika stvar i upisano je zlatnim slovima u povijest Republike Hrvatske. Petrinja je imala velike žrtve u Domovinskom ratu, 498 što civila, što vojnika. Velike su to žrtve, a rezultat tih žrtava je ono što danas imamo, a to je sloboda naše hrvatske domovine“.

Na obilježavanju je nazočio i Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je poručio kako će se truditi kroz suradnju s jedinicama lokalne samouprave i braniteljskim udrugama maksimalno pomoći u očuvanju uspomene, ne samo na ovu pukovniju, već i na sve druge postrojbe bez kojih ne bi bilo ni Republike Hrvatske.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja je upravo zbog uloge Petrinje i Petrinjaca u obrani lijepe naše odlučilo da će jedan od naših veteranski centara, kojeg gradimo europskim sredstvima, biti ovdje u Petrinji. Nadam se da ćemo uskoro imati jednu svečanost na kojoj ćemo otvoriti taj veteranski centar koji će biti na usluzi svim hrvatskim braniteljima s ovoga područja. To je jedan od naša četiri veteranska centra. Pažljivo sam nadahnutu propovijed vašeg đakona koji nas je upozorio s čime se moramo baviti više od građevina koje gradimo. Ministarstvo hrvatskih branitelja radi upravo na tome da kroz suradnju s vama, s udrugama hrvatskih branitelja, s hrvatskim braniteljima i s jedinicama lokalne samouprave očuvamo uspomenu na Domovinski rat i uspomenu na sve postrojbe iz Domovinskog rata upravo obilježavajući ovakve obljetnica poput današnje 28. obljetnica osnivanja 12. domobranske pukovnije Petrinja“.

Dodajmo kako je zajedničku molitvu predvodio trajni đakon petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg Vjekoslav Uvalić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime