30. OBLJETNICA Lederer je život položio za istinu

414
Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice danas, 10. kolovoza, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja koji je život izgubio 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.
Na mjestu pogibije 33-godišnjeg Gordana Lederera, gdje je prije šest godina svečano njemu u spomen otkriveno spomen obilježje Slomljeni pejzaž, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće odavajući počast snimatelju stradalom na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Počast je odala obitelj Gordana Lederera, ravnateljstvo HRT-a, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica Marijana Petir, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici lokalnih samouprava te braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.

MEDVED: Lederer je život položio za istinu
Inače, jedan od onih koji su Ledereru priskočili u pomoć je današnji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

– Gordan Lederer bio je domoljub koji je kamerom svjedočio istinu o tome što se događa u Pounju. Na današnji dan, prije 30 godina, ovdje nije bilo ovako mirno. Taj dan su srpske formacije, izvršavajući velikosrpsku politiku, imale za cilj ući u Hrvatsku Kostajnicu i počiniti zlo kakvo su prije toga počinile u Pounju, kazao je tom prigodom ministar Medved, dodajući kako je taj dan Gordan Lederer prepoznao svoju ulogu i kamerom je svjedočio istinu, što se događa u Pounju i na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu te s kolikim domoljubljem branitelji brane hrvatska mjesta.

– Posebno je važno prenijeti na naše mlade istinu koja nije jednostavna i za koju je Gordan Lederer položio svoj život. Za tu istinu i danas Lederer našim medijskim djelatnicima može biti uzor u svjetlu nametanja istine, jer istina uvijek pobjeđuje, a dokaz tomu je da i 30 godina nakon njegova stradavanja obilježavamo njegovu pogibiju. Nije bio naoružan oružjem, bio je naoružan kamerom u cilju informiranja hrvatske javnosti, ali i cijeloga svijeta kakve patnje proživljava hrvatski narod uslijed velikosrpske ideje i velikosrpske agresije, naglasio je Medved i dodao:

– Još uvijek svjedočimo pokušajima da se ta ideologija i te ideje u nečijim suludim glavama pokušava oživjeti. I danas isti pokretač toga zla u velikosrpskoj agresiji ne može smoći snage i suočiti se sa svojom vlastitom prošlošću i svojom ulogom u tom krvavom pohodu na Republiku Hrvatsku tijekom ’91. godine.

Nažalost, i danas imamo pokušaje iz druge, susjedne zemlje gdje se pokušava iskriviti povijest na način da se  optužuju ratni zapovjednici, hrvatski generali. I tu moramo podsjetiti Bosnu i Herecegovinu na tu istinu. Na ulogu Hrvatske vojske i RH u potpori i pomoći BiH u nekoliko navrata kada im je bilo  najteže. U pomoći u obrani, ali i u pomoći kroz humanitarnu potporu i zbrinjavanje izbjeglih i prognanih. To su očito mnogi zaboravili. Očito su mnogi zaboravili i što se događalo u BiH i u Posavini gdje je više od  tisuća Hrvata raseljeno na silu i protjerano iz svojih ognjišta. To je istina za koju je Lederer dao svoj život, rekao je Medved.

Ubojica mladog Lederera poznat je, no prema zakonu o oprostu nikada nije odgovarao za svoje nedjelo. Kako prenosi HRT, tadašnji vrh JNA nije dozvolio da se ranjenog Lederera helikopterom preveze u Zagreb, već je preminuo nakon višesatne vožnje lokalnim cestama.

Župan Celjak podsjetio je na važnost pronošenja istine za vrijeme ratnih dana, jer je Lederer preminuo upravo za vrijeme snimanja ratnih događanja koja su trebala prenijeti istinu u doba kada je neprijateljska strana prenosila laži.

Gradonačelnik Bišćan u svom je govoru istaknuo kako na ovaj dan obilježavamo nešto najvrjednije što čovjek može dati, život te kako nas svaki izgubljeni život i svaka žrtva u Domovinskom ratu obvezuje da nosimo dio odgovornosti za budućnost.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime