5 malih, a važnih promjena za smanjivanje rizika od demencije

205

Pet sitnih promjena životnih navika moglo bi dugoročno mozak učiniti zdravijim, a riječ je o nepušenju, vježbanju, smanjenju tjelesne težine, smanjenju konzumacije alkohola te zdravoj prehrani.

Te promjene mogu čak za trećinu smanjiti rizik od demencije, pokazalo je istraživanje.

Muškarci između 45 i 59 godina koji imaju dobar rezultat u barem četiri od tih pet kategorija imaju 36 posto manji rizik od kognitivnog propadanja, te 36 posto manji rizik razvoja demencije od onih čija je ocjena loša, kaže britanska studija koja je provođena punih 30 godina.

Demencija pogađa jednog od troje ljudi u dobi iznad 65 godina.

Istraživanje je utemeljeno na Scottish Mental Survey, testu kojim se mjere mentalne sposobnosti svakog 11-ogodišnjaka u toj zemlji od 1947., što su podaci iznimno vrijedni znanstvenicima.

Deary je testirao dio od 70.000 djece podvrgnute testovima 1947. koji su sada bili 70-ogodišnjaci te je usporedio rezultate s profilima njihova načina života, zdravlja i genetike.

“Iako još uvijek nema lijeka ni načina da se izliječi demencija, ovi dokazi pokazuju da postoje jednostavni i učinkoviti načini da se smanji rizik”, rekla je Abrahams.

“Što je još važnije, promjene koje su potrebne da bi nam se mozak održao zdravim već su dokazane kao dobre za srce i ukupno zdravlje” dodala je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here