Manje bora i blistava koža i nokti još su neki od razloga za prestanak pušenja.
Jeste li znali da ako prestanete pušiti možete izgledati mlađe, smanjiti rizik od kvarenja zubi, odgoditi stvaranje bora na licu i intenzivnije osjećati okus hrane? Pročitajte top 5 razloga zašto bi trebala zbog zdravlja, ali i zbog ljepote, odbaciti cigaretu zauvijek.

Vjerojatno vas vaša obitelj i prijatelji svakodnevno gledaju ispod oka i napominju kako pušenjem ugrožavate svoje zdravlje, a mediji i liječnici upozoravaju na ozbiljne posljedice pušenja na zdravlje organa.
Za većinu nas, strah od bolesti i briga za zdravlje su najvažniji motivacijski faktori za odbacivanje ove loše navike. Ali, ipak donosimo još nekoliko prilično dobrih razloga zbog kojih bi trebali zauvijek baciti cigaretu.

Svježiji dah i zdraviji zubi – Poznato je kako su cigarete jedan od glavnih krivaca za žutu boju zubiju i neugodan miris iz ustiju. Jednom kada odbaciš cigaretu, tvoji zubi će biti bijeliji, a tvoj dah će biti puno svježiji. Također, puno je manja vjerojatnost da će ti se zubi kvariti ili ispadati. Osim svježeg daha, tvoja kosa, odjeća, kuća i auto će također mirisati ljepše i svježije.
Blistavija koža i manje bora – Kao najveće krivce za razvoj bora, osim starenja, možemo navesti stres, sunce i pušenje. Mnoga istraživanja su pokazala da pušenje dramatično ubrzava starenje kože uzrokujući bore, oštećenja i opuštanje kože. Također, koža pušača tanja je od kože nepušača, a na tanjoj koži lakše nastaju pigmentacije, oštećenja, bore i drugi znaci starenja. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1.4 godinu stariji od nepušača. Prestankom pušenja koža će ti postati blistavija, poboljšat ćeš tonus, koža će se manje isušivati i odgodit ćeš preuranjeno stvaranje bora.
Intenzivniji okus hrane – Mnogi dugogodišnji pušači koji su prestali pušiti kažu kako ih je iznenadio intenzivan okus, miris i doživljaj hrane nakon prestanka pušenja. Kažu kako su opet počeli uživati u hrani svim osjetilima.
Ljepši nokti – Nikotin u cigaretama je odgovoran i za “mrlje” na prstima i noktima. Kada mjesečnom trošku za cigarete, pribrojiš i trošak za redovitu manikuru kojom prikrivaš žute nokte, nije li jednostavnije prestati pušiti i potrošiti te novce negdje drugdje?
Bolji vid – Kada se govori o prestanku pušenja, malo tko se sjeti spomenuti kako pušenje može povećati rizik za različite probleme s vidom, poput degeneracije makule i dijabetičke retinopatije koja može završiti i sljepoćom.
Ovi su razlozi i više nego dovoljni da otjeraš cigaretu iz svog života, zar ne?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime