5 zdravih razloga zašto svaki dan jesti jaja

867

Jaja su se dugi niz godina smatrala kao namirnica opasna po zdravlje, kao namirnica koja stvara plakove u krvnim žilama itd.

Ljudi su u to vjerovali jer su takvu tezu širili mediji, a podupirali liječnici vođeni pogrešnim analitikama. Naime, razina kolesterola je niža za 14% u odnosu na stare podatke, a istovremeno, analize su potvrdile da je razina vitamina D u njima veća za nevjerojatnih 60%.

Jaja su dragocjena namirnica dostupna čovjeku tijekom cijele godine, a ovo je 5 razloga zašto ih treba jest svaki dan:

Podiže raspoloženje

Jaja sadrže korisnu kombinaciju omega-3 masnih kiselina, cinka, vitamina B, i jodida te hranjivih tvari koje zajedno sprečavaju umor i loše raspoloženje.

Njeguje mišiće

Jaja su jedan od najboljih prirodnih izvora hrane, obiluju proteinima i niskokalorična su. Vitamin B12, koji sadrže jaja, pomaže protiv grčenja mišića.

Kolin čuva fetus i štiti nas od raka

Žene koje su u organizmu imale više kolina, hranjive tvari pronađene u jajima, imaju 24 posto manje rizika obolijevanja od raka dojke, pokazalo je nedavno istraživanje. Jedno jaje osigurat će čak 30 posto dnevne potrebe za kolinom. Kolin također čuva trudnice i njihov plod jer bez njega mogu nastupiti poremećaji u razvoju mozga fetusa te u sposobnosti memoriranja.

Hrani mozak

Kolin je zaslužan i za bolje pamćenje. Pomaže pri otpuštanju acetilkolina, neurotransmitera koji pomaže mozgu pohraniti informacije.

Čuva vid

Jaja su odličan izvor luteina i zeaksantina, antioksidansa koji sprečavaju makularne degeneracije.

KAKO PRAVILNO SKUHATI JAJA?

Jaja staviti u posudu i naliti hladnom vodom oko 2-3 cm preko jaja. Pustiti da voda proključa i odmah isključiti peć. Ostaviti da jaja tako stoje u vrućoj vodi 10 minuta i onda ih premjestiti u posudu sa hladnom vodom da stoje 5 minuta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime