50 srednjih škola sudjeluje u kvizu “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

Kviz se sastoji od trideset pitanja

210
Foto: Hrvatski sabor

Služba za građane Hrvatskoga sabora u petak, 29. travnja u s početkom 10 sati organizira drugo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Kviz se sastoji od trideset pitanja kojima će se provjeriti koliko učenici srednjih škola poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Na natjecanju sudjeluju učenici iz 50 škola diljem Hrvatske, tj. 150 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. Svaki učenik u tročlanom timu na svom računalu rješava natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimum bodova koje tim može ostvariti je 90 bodova (3 x 30 bodova). Timovi s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirani prema vremenu predaje testa.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17 sati na dan natjecanja. Konačni poredak deset najuspješnijih timova bit će objavljen u ponedjeljak, 2. svibnja do 17 sati na mrežnim stranicama Sabora. Ujedno će konačni poredak timova svih škola biti dostavljen na adrese elektroničke pošte mentora u ponedjeljak, 2. svibnja do 17 sati.

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje sudjeluju na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.

Informatičku podršku online kviz natjecanju osigurava CARNet.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime