U prostoru Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije u Sisku 10. srpnja su dodijeljeni ugovori o bespovratnim potpora obrtnicima i poduzetnicima temeljem provedena tri javna poziva. Bespovratne potpore, u iznosu od gotovo 500 tisuća kuna dodijeljene su obrtnicima i poduzetnicima koji su se odazvali na jedan od tri javna poziva: tradicijski i umjetnički obrti, kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji i poticanje razvoja i komercijalizacije inovacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ugovore je s korisnicima potpisao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a njemu i Županiji na potporama je ovom prilikom zahvalila Ivanka Čačić, potpredsjednica županijske Obrtničke komore.

„Moram se osvrnuti na činjenicu koja kaže da je u Republici Hrvatskoj broj obrta u porastu pa tako u prošloj godini na nivou države brojimo oko pet tisuća obrta više u odnosu na prethodno razdoblje. Želimo osjetiti tu pozitivu i u našim gradovima u kojima živimo i radimo te u cijeloj našoj lijepoj županiji. Mislim da novom, boljom strategijom razvoja možemo učiniti puno, uz svesrdnu pomoć ljudi koji nas vode u našim gradovima, županiji i državi“, kazala je Čačić.

Obrtnicima i poduzetnicima je na potporama čestitao i predsjednik HGK-Županijske komore Sisak Boris Mesarić.

„Vama svima čestitam što ste uporni, što ste žilavi i što opstajete u ovim zaista turbulentnim i teškim vremenima, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. Zbog toga su ove potpore i ovaj program koji ima naša Županija, u suradnji s većinom gradova i općina, jako značajni jer s tim sredstvima apsolutno daje potporu da biste mogli ići dalje. Zahvaljujem Županiji koja potpomaže kako obrte tako i mala trgovačka društva i male poduzetnike jer se uvijek s malim koracima može krenuti i prema nekim većima“, istaknuo je Mesarić.

Župan Ivo Žinić je naglasio kako, u ovom izazovnom i teškom vremenu za gospodarstvo i za obrtništvo, žele sačuvati pogotovo tradicijske i umjetničke obrte, osluškujući upravo njihove, ali i potrebe svih drugih obrtnika. Istaknuo je kako je obrtništvo i posuzetništvo iznimno važno za cjelokupno gospodarstvo županije te da im na ovaj način žele pomoći da sačuvaju svoju proizvodnju.

„U 2018. godini u našem proračunu planirano je 10,9 milijuna kuna direktnih i indirektnih poticajnih mjera za gospodarstvo. Nisu to ni mala sredstva, a danas ćemo, kroz ove tri mjere, dodijeliti 23 ugovora za tradicijske i umjetničke obrte u ukupnom iznosu od 214 958 kuna, maksimalni pojedinačni iznos ove potpore je deset tisuća kuna. Druga skupina su kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji. Ovdje će potporu dobiti 16 obrta i trgovačkih društava koje se bave proizvodnjom djelatnošću. Ukupna vrijednost je 199 059 kuna, a najveći pojedinačni iznos je 14 tisuća kuna i ova sredstva se mogu koristiti za sufinanciranje nabavke opreme za rad  ili uređenje poslovnog prostora. Treća mjera je bespovratne potpore od 80 tisuća kuna koje su ostvarila dva trgovačka društva, a odnose se na poticanje razvoja i komercijalizaciju inovacija u Sisačko-moslavačkoj županiji“, naglasio je Žinić.

Župan je podsjetio kako Županija sufinancira i kamate na poduzetničke kredite za što izdvaja oko tri i pol milijuna kuna, a po kojima poduzetnici s područja Sisačko-moslavačke županije, za određeno investicijsko ulaganje u poslovni objekt ili opremu, mogu ostvariti kredit uz kamatnu stopu od samo 1%. Na kraju je korisnicima potpora poželio puno uspjeha u radu te da dodijeljena sredstva iskoriste na najbolji mogući način.

[srizonfbalbum id=2060]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime