Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović potpisali su 10. travnja sporazum kojim Sisačko-moslavačka županija nastavlja sufinanciranje tradicionalne utrke solarnih automobila „SOELA“.

U sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije i ove će se godine u Sisku održati atraktivna i zanimljiva utrka solarnih automobila. Šesto izdanje utrke održat će se od 7. do 9. lipnja, a i ovaj put će je pratiti prigodna izložba automobila i konferencija o električnim i solarnim vozilima, najavio je ravnatelj Malović koji se zahvalio Županiji što ih već šest godina podržava u organizaciji.

 

„Utrka će i ove godine, kao i svih dosadašnjih godina, imati tri manifestacije. Prva manifestacija je izložba električnih i hibridnih vozila koja će biti održana najvjerojatnije u sisačkoj drugoj ulici gdje ćemo dovesti, kao i svake godine, 20-tak serijskih vozila koji se mogu kupiti u Hrvatskoj i koje će građani moći isprobati. Druga manifestacija je konferencija o solarnim i električnim vozilima koja će se održati isti dan poslijepodne i treća manifestacija je sama utrka koja će biti održana u subotu 9.lipnja od 11 sati“, rekao je ravnatelj Malović.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - U Lekeniku sve više djece, otvorena nova vrtićka skupina

Na utrci je najavljeno sudjelovanje 24 ekipe srednjih strukovnih škola, od čega dvije iz Slovenije, a utrka će se odvijati u dva dijela, revijalnom koji će biti održan 8. lipnja i natjecateljskom 9. lipnja. Proračun ovogodišnje SOELA-e je oko 400 tisuća kuna, dodao je Malović zahvalivši Sisačko – moslavačkoj županiji koja je jedna od glavnih podupiratelja ovog događanja.

Da je Županija prepoznala ovaj događaj govori i činjenica kako ga financijski prati od njegovih početaka, a tradicionalno je i SOELA i dio programa povodom obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, naglasio je župan Ivo Žinić zahvalivši Tehničkoj školi Sisak i njenom ravnatelju na onome što čine za popularizaciju solarne i električne energije.

„Doista je to velika stvar prednjačiti i biti vodeći u nečemu što možda, neki bi rekli, da je možda i nemoguće, ali zalaganjem naših profesora, vrijednim radom svih njih i učenika, koji postižu izvrsne rezultate na ovom polju je nešto što podupiremo. Želimo postati županija prepoznatljiva po određenim inovacijama, a ova je škola uvijek puna inovacija. Tako smo uoči ovog potpisivanja imali smo prilike vidjeti konstrukciju novog automobila kojeg će Tehnička škola Sisak predstaviti na ovoj utrci“, kazao je župan.

VEZANE VIJESTI
Izrada Masterplana prometnog razvoja SMŽ- funkcionalna regija Središnja Hrvatska

Naglasio je kako Županija želi postati prepoznatljiva po inovacijama i novim tehnologijama kao i da žele postati središte gaming industrije U Hrvatskoj. Izrazio je uvjerenje kako će ova utrka biti poticaj i mnogim drugima da se još više uključe. „Solarna i električna energija su energije budućnosti, a mi moramo misliti na budućnost, na našu djecu, na naše unuke, da pokušamo što je moguće više smanjiti onečišćavanje zrak“, poručio je Žinić.

„Čestitka ravnatelju i profesorima koji rade na ovakav način i već dugi niz godina  razvijaju ovu manifestaciju jer vidimo da ona svake godine sve više napreduje. Svakako mi je drago da je ova manifestacija dio proslave Dana županije. Ove godine slavimo 25 godina postojanja Županije. Četvrt stoljeća rada Županije zaslužuje posebnu pozornost pa će je, osim ove utrke, pratiti i brojna druga događanja. Vjerujem da ćemo taj dan obilježiti na jedan vrlo lijep način, a jamac toga je i ova utrka. Ona je svakako dobro došla i poticat ćemo je i dalje. Ovaj ugovor je garancija i tehničkoj školi Sisak da može bezbrižno raditi i fokusirati se na organizaciju utrke“, zaključio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Plenković u Hrvatskoj Kostajnici uručio ključeve obiteljima čiji su domovi uništeni prošle godine

Dodajmo kako je glavni cilj projekta SOELA izrada solarnih automobila u okviru praktične nastave i sudjelovanje na utrci solarnih vozila kao jedinstvenoj utrci u ovom dijelu Europske unije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here