U sklopu programa obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, 9. lipnja je u Sisku održano 6. izdanje SOELA-e, utrke solarnih automobila.

Tehnička škola Sisak je povodom Dana Sisačko-moslavačke županije, šestu godinu zaredom organizirala utrku solarnih automobila – SOELA-u koja je ove godine na ulice grada Siska dovela 20-ak solarnih automobila izrađenih u hrvatskim strukovnim školama te iz susjedne Slovenije i BiH. S obzirom na odličan odaziv ekipa iz Hrvatske, ali i izvan nje te sunčano vrijeme koje je pratilo utrku, očekivanja od šestog izdanja SOELA-e su bila velika, rekao je uoči utrke ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

„Moram reći da sam danas izuzetno sretan što smo ove godine uspjeli organizirati šestu utrku SOELA, znači cijelu jednu manifestaciju koja se sastoji od nekoliko aktivnosti, traje tri dana i okuplja 20-tak škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, učenike, mentore i nastavnike koji dolaze ovdje sa svojim radovima, prezentirati ih javnosti. Ja sam izuzetno zadovoljan što smo uspjeli to i ove godine napraviti“, kazao je Malović.

Utrka solarnih automobila, koje su izradili učenici srednjih strukovnih škola, započela je 2013. godine u sklopu projekta SOELA i jedinstvena je takva utrka u Hrvatskoj i šire. Ponosan na njeno šesto uzdanje je jedan od začetnika projekta, profesor u Tehničkoj školi Sisak Stevče Arsoski.

„Utrka je šesta po redu. To znači da smo mi u ovih prethodnih pet godina radili stvarno jako dobro i izvrsno i da nam se svake godine prijavljuje sve više škola. Ove godine imamo sedam škola partnera koji su nam gosti. Oni će sljedeće godine raditi solarni automobil, ali danas su ovdje da ovako uživo vide kako sve to izgleda, tako da ćemo sljedeće godine imati i do 28 automobila. Ove godine imamo 22 automobila, no bojim se da dva imaju problema sa startom što nije neuobičajeno. Naime, to su učenički radovi. Osnovni cilj projekta je da automobile rade učenici u svom nastavnom procesu i da se strukovne škole malo izdignu iznad svih ostalih škola jer smo mi temelj industrije. Bez strukovnih škola gospodarski rast je nemoguć. Mislim da će ova utrka i one koje će uslijediti biti sve veće i bolje jer je vidljiv iskorak u tehnologiji, kod same izrade solarnih automobila, u pristupu, ali i komunikacijskim vještinama“, rekao je Arsoski.

Pokrovitelji su utrke solarnih automobila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ovaj je put utrku simboličnim mahanjem zastavom na startu otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

„Dopustite da prije svega čestitam organizatorima šeste, tradicionalne SOELA-e. Sisak se definitivno izdvojio po jednoj fenomenalnoj stvari. Danas ovdje imamo priliku vidjeti genijalnu stvar, a to je činjenica će naši mladi ljudi, ja se nadam doista u jednom trenutku budući izumitelji i proizvođači solarnih automobila, ovdje predstaviti svoje radove, upravo na ovoj utrci. Dobra činjenica je da je kroz vrijeme ova utrka poprimila međunarodni karakter, to nisu samo škole iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja. Sjajna prigoda i super je vidjeti ovoliko ljudi, naročito ovoliko mladih ljudi danas ovdje u Sisku“, ustvrdio je Ćorić.

Uz Tehničku školu Sisak kao organizatora, projekt sufinancira i Sisačko-moslavačka županija, a podršku utrci dao je i župan ivo Žinić.

„Šesta po redu utrka solarnih automobila je doista nešto što je ponos ovog grada i ove županije. Prvi smo krenuli u to. Čestitam Tehničkoj školi Sisak, ali i svim ostalim našim školama. Naime, ovdje su danas tri naše škole sa svoja tri bolida, Tehnička škola Sisak, tehnička škola Kutina i Srednja škola Novska. To je nešto što ćemo u budućnosti pokušati pretvoriti u službenu državnu utrku solarnih automobila. Vidimo da tu ima mogućnosti za napredak. Očekujem da će se i sredina puno više senzibilizirati prema korištenju električne i solarne energije. To i jest cilj, ali cilj je i biti inovativan. Stoga već sada najavljujemo neke nove programe. Naše srednje škole zajedno s našim fakultetima i uz pomo znanstvenika iz šire okoline, pokreću nešto čime želimo biti posebno prepoznati. To je jedan novi program kojeg pokreće Tehnička škola Sisak, a to je svemirski program“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako je cilj SOELA-e kontinuirano poticati tehničke strukovne škole u razvoju i primjeni novih i suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovativnih dostignuća u redovne aktivnosti odgoja i obrazovanja. Posebno se to odnosi na podizanje kvalitete stručne prakse kao osnovnog temelja postojeće, ali i buduće proizvodnje u gospodarstvu Republike Hrvatske.

[srizonfbalbum id=1992]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime