Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Siska, na prigodnoj je svečanosti, obilježila 60. obljetnicu svog postojanja i djelovanja.

Udruga je osnovana 1957. godine i okuplja gluhe i nagluhe osobe grada Siska, ali i čitave Sisačko-moslavačke županije, njih 100-tinjak, istaknula je predsjednica Udruge Vera Blankenhorn uz asistenciju prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika Adele Božičković Jamić.

„Ovo je 60. obljetnica udruge. Bilo je teških vremena i problema, ali uspjeli smo ih prebroditi. Sačuvali smo udrugu zbog gluhih osoba, da bi se mogli okupljati i družiti. Sada nastavljamo dalje. Imamo oko 80 članova, ali ima i ljudi koji imaju pužnicu i nagluhi su, nisu članovi udruge, ali su s nama, tako da nas je oko 100-tinjak. Imamo otežanu komunikaciju i stoga nam je potreban prevoditelj kako bi mogli obavljati neke stvari, otići k doktoru, u bolnicu, to nam je najveći problem i potreba“, rekla je Blankenhorn.

VEZANE VIJESTI
Dani sjećanja - 15. petrinjski sportski susreti branitelja

 

Udruga svojim članovima nastoji pružiti potrebna pomagala, pravnu pomoć i savjetovanje te im na taj način olakšati, poboljšati i povećati kvalitetu života. Tako od 2004. organiziraju tečajeve znakovnog jezika koji su besplatni i otvoreni za sve koji imaju želju i volju naučiti znakovni jezik. Kao jedan od najvećih problema ističu nedostatak prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika koji bi im uvelike olakšali komunikaciju u različitim životnim situacijama. „Uz prevoditelja koji pomaže u komunikaciji puno je lakše i kvaliteta života je puno bolja. Međutim, problem je upravo nedostatak prevoditelja“, kaže Blankenhorn.

VEZANE VIJESTI
Industrijsko – obrtnička škola Sisak druga HTEC škola u Hrvatskoj

60. obljetnicu, članovima Udruge gluhih i nagluhih osoba grada Siska, čestitala je i predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić:

„60 godina opstanka za jednu udrugu je jako velika stvar. Oni su zaista prepoznatljivi, jedna od prvih udruga osoba sa invaliditetom koja se pojavila u gradu Sisku, isto tako udruga koja je učinila jako puno upravo za svoju populaciju, da im olakša život. Pokrenuli su tečaj znakovnog jezika u gradu Sisku, dakle da bismo se svi mi ostali mogli približiti njima i oni se približiti nama. Zasigurno da svojim programima utječu i na kvalitetu života svojih članica i članova, a Sisačko – moslavačka županija pomaže radu udruga civilnih društava smatrajući da su upravo udruge one koje potiču nas koji smo u izvršnoj i predstavničkoj vlasti, političare, da počinjemo promišljati o nekim životnim problemima koje te ljude  tište, koji ih muče, kako bismo im olakšali svakodnevni život“, poručila je Roksandić.

VEZANE VIJESTI
Obilježen Dan Općine Topusko, te otvorena prigodna izložba slika

Foto: www.smz.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here