7. SOELA – stječu iskustva,dijele znanja i napreduju

SOELA na ulice grada Siska dovela 20-tak solarnih automobila izrađenih u hrvatskim strukovnim školama te iz susjedne Slovenije

1937

Tehnička škola Sisak je 8. lipnja, u sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, sedmu godinu zaredom organizirala utrku solarnih automobila – SOELA-u koja je ove godine na ulice grada Siska dovela 20-tak solarnih automobila izrađenih u hrvatskim strukovnim školama te iz susjedne Slovenije.

Utrka solarnih automobila, koje su izradili učenici srednjih strukovnih škola, započela je 2013. godine u sklopu projekta SOELA i jedinstvena je takva utrka u Hrvatskoj i šire. Ponosan na njeno sedmo izdanje je jedan od začetnika projekta, profesor u Tehničkoj školi Sisak Stevče Arsoski.

„Cilj je ovog projekta da učenici tijekom godine rade na svojim automobilima. Ovo je finalni dio gdje se oni druže, razmjenjuju tehnička iskustva i znanja koja su tijekom godine usvojili i međusobno si pomažu. Ovdje nema skrivenih detalja jer je cilj da se znanje dijeli. Ako netko dođe do nekog dobrog rješenja za svoj automobil, podijeli to i s ostalima. To je smisao ove utrke. Ako čuvamo znanje za sebe, onda ćemo zaostajati, no ako ga dijelimo, onda ćemo napredovati, što mi i činimo. Mi srednje škole Hrvatske smo krenuli u tom smjeru, a pridružio nam se i jedan fakultet. Preporučujem i drugima da nam se priključe i da svi zajedno rastemo i kao zajednica i kao država“, rekao je Arsoski.

Jedna od škola koja je uključena u SOELA-u gotovo od njenih početaka je Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka čiji nam je ravnatelj Boris Caput otkrio da se rado svake godine iznova vraćaju u Sisak.

„Nismo bili samo na prvoj utrci. Od druge utrke smo redovito svake godine i jako nas veseli da dođemo ovdje, jer Sisak je izuzetan domaćin. Automobil svake godine nešto malo poboljšamo. Ove godine smo, u odnosu na prošlu, malo napumpali gume pa ćemo vjerojatno biti brži i tako popraviti rezultat“, kroz smijeh je ustvrdio Caput.

No osim napumpanih guma, radilo se ozbiljno na kompletnoj pripremi automobila za utrku što nam je potvrdio i učenik ove riječke škole Raul Krpan istaknuvši i što im znači takva vrsta rada u školi.

„Zadnjih mjesec i nešto dana smo dosta radili na automobilu, poboljšavali i usavršavali ga. Takav rad nam puno znači jer stječemo iskustvo i tako se dosta nauči. To je najvažnije. Treba više prakse u školama, naročito u školama koje su strukovne“, smatra Krpan.

S obzirom na odličan odaziv ekipa iz Hrvatske, ali i izvan nje te sunčano vrijeme koje je pratilo utrku, zadovoljan sedmom SOELA-om bio je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

„Mislim da će i ovogodišnja smotra pokazati da je ovo pravi primjer kako treba razvijati obrazovanje u Republici Hrvatskoj, kroz projekte kroz koje će učenici raditi i van nastavnog sata kojim je to propisano. Naši učenici su u zadnjih mjesec dana bili skoro po čitave dane u školi, radili su na automobilima i sami su rješavali probleme te pronalazili rješenja“, kazao je Malović.

Pokrovitelji su utrke solarnih automobila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a utrku je simboličnim mahanjem zastavom na startu otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

„Doista je zadovoljstvo danas biti u Sisku među mladim ljudima koji su kao i obnovljivi izvori energije, u kontekstu proizvodnje i potrošnje električne energije, koji su budućnost Republike Hrvatske, u kontekstu prije svega onog što danas čine. Ministar zaštite okoliša i energetike na ovakvom mjestu, među ovoliko mladih ljudi koji pokazuju svoj entuzijazam i koji su u konačnici uložili svoje vrijeme i trud u izgradnju ovih bolida, može samo biti ponosan na te mlade ljude. Upravo zbog toga ovakva manifestacija zaslužuje da je Republika Hrvatska, ali ne samo država, nego i sve druge institucije, podržavaju i u budućnosti. Nadam se da će SOELA sljedeće godine doživjeti još jedno pojačanje i brojem ekipa škola koje sudjeluju, a isto tako i zemalja koje će se sa svojim školama pridružiti ovom događaju“, istaknuo je ministar te dodao kako su već u razgovorima za organizaciju osme SOELA-e.

„Vjerujem da će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ali i Ministarstvo obrazovanja, pronaći način kako da osma SOELA bude na još višoj razini, iako je ona već sad skoro savršena. To nam je cilj kako bi probudili svijest o potrebi orijentacije na obnovljive izvore energije, ali i kako bi taj mladalački žar u kreiranju ovih bolida prenijeli na što je moguće veći broj škola. Ideja je da pomognemo na sve moguće načine i organizacijski i financijski. Vjerujem da će se iznaći modaliteti da to tako i bude i da, kao što sam rekao, SOELA bude primjer svim ostalim događajima u Hrvatskoj“, poručio je Ćorić.

Projekt od njegovih početaka sufinancira i Sisačko-moslavačka županija, a podršku utrci dao je i župan Ivo Žinić.

„Rekao sam i na otvaranju SOELA-e, na izložbi električnih i hibridnih automobila, ono što je tada bila budućnost, danas je sadašnjost. Više solarna energija i solarna tehnologija nisu budućnost, već sadašnjost u kojoj živimo. Ova utrka upravo govori u prilog tome. Naši učenici u srednjim školama, u Sisku, diljem Hrvatske i izvan Hrvatske, sa svojim profesorima su ušli u svijet solarne tehnologije. Koliko je tu znanja, umijeća i novih materijala uloženo… Sedma SOELA je početak vjerojatno nekog novog razdoblja, a da je tome tako u prilog ide i ponovni dolazak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s kojim smo već razgovarali o osmoj SOELA-i koja će vjerojatno biti održana na drugačiji način“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako je cilj SOELA-e kontinuirano poticati tehničke strukovne škole u razvoju i primjeni novih i suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovativnih dostignuća u redovne aktivnosti odgoja i obrazovanja. Posebno se to odnosi na podizanje kvalitete stručne prakse kao temelja postojeće, ali i buduće proizvodnje u gospodarstvu Republike Hrvatske.

[srizonfbalbum id=2687]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime