U Gradskom muzeju Sisak 24. studenoga je otvorena izložba pod nazivom „70 godina košarke u Sisku 1947. – 2017.“ koja će se moći razgledati sve do 15. siječnja iduće godine.

Gradski muzej Sisak već niz godina nastoji prezentirati bogatu povijest sporta u gradu Sisku pa je tako već organizirao izložbe posvećene hokeju, biciklizmu i nogometu. Izložba o košarci četvrta je u nizu tematskih izložbi koja nastoji ukazati na fenomen sporta kao dio urbanog identiteta Siska i jedan od elemenata njegove bogate povijesti. Prva košarkaška utakmica u gradu Sisku odigrana je 1947. godine i od tada pa do danas košarka je aktivno prisutna u sportu grada Siska. Kroz KK Sisak prošao je veliki broj igračica i igrača koji su na svim razinama natjecanja kvalitetno prezentirali grad Sisak. Aktivnosti koje su se odvijale u KK Sisak dio su pozitivne sportske priče grada i zaslužuju biti prezentirane na jednoj izložbi, istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan, bivši košarkaš, a ujedno i autor monografija o povijesti košarke u gradu Sisku.

VEZANE VIJESTI
Petrinja - projekcija filma “Ovčara - neispričana priča”

 

„U Gradskom muzeju Sisak upravo je otvorena izložba vezana uz 70. godišnjicu sisačke košarke. Dakle, riječ je o jednoj dugogodišnjoj tradicija sporta u našem gradu koja je obilježila veliki broj pojedinaca, ljudi koji su živjeli ovdje i voljeli ovaj sport, koja je obilježila onaj dio urbanog identiteta grada Siska i zaista je nešto po meni posebno. Ja sam i sam bio dionik tih sportske aktivnosti, 25 godina sam se bavio sportom, a sada sam kao ravnatelj Muzeja inicirao sve akcije vezane uz obilježavanje ove značajne godišnjice. Posljedica toga je i ova izložba koja je večeras otvorena,a  također i monografija koju sam napravio vezano uz taj sport“, rekao je Čakširan.

Na otvorenju izložbe nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je rekla kako Županija podržava sportaše i sportske klubove, ali i ovakve aktivnosti i prigodne obljetnice.

„70 godina košarke u gradu Sisku nije mala obljetnica. To je gotovo 70 generacija mladih sportaša. U jednom razdoblju, negdje 60-ih, 70-ih godina, košarka ne samo da se ugradila u temelje sporta u Sisku nego je ona tada zaista bila „in“, bilo je značajno. Meni je danas izuzetno drago što sam večeras ovdje vidjela mnogo ljudi, među njima i Stevu Marića koji je bio sudionik prve utakmice, dakle dio one prve generacije koja je nastala davnih godina na prvoj utakmici ovdje u Sisku. Ovdje je masa sportaša koji su nekoć igrali, vjerujem da i njihovi sinovi pa i unuci sada igraju košarku. Lijepo je bilo vidjeti da su se danas okupili i na taj način dali podršku sisačkoj košarci i rekli što znači košarka za grad Sisak“, naglasila je Roksandić koja je pohvalila sisački Muzej koji čitavim nizom sličnih izložbi pokazuje koliko je sport značajan u životu jedne sredine te izrazila uvjerenje kao će i ova izložba pridonijeti popularizaciji sporta, u ovom slučaju košarke u gradu Sisku.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here