761. obljetnica prvog pisanog spomena imena Kutine

99

U povodu Dana grada i 761. obljetnice od prvog pisanog spomena imena Kutine, 10. studenoga je u tamošnjem Domu kulture održana svečana sjednica kutinskog Gradskog vijeća koju su, svojim dolaskom, uveličali brojni uzvanici i gosti. Upućujući čestitku svojim sugrađanima, kutinski gradonačelnik Zlatko Babić osvrnuo se na ostvareno unazad pola godine od dolaska na čelno mjesto Kutine.

„U kratko smo vrijeme u komunalnu infrastrukturu u gradu uložili više od devet milijuna kuna. Uložili smo u rekonstrukciju i obnovu naši h školskih kuhinja i sanitarnih čvorova u školama više od milijun kuna. Potpisali smo šest ugovora za energetsku obnovu naših škola i vrtića, za Poduzetnički inkubator koji je u vrijednosti od 25 milijuna kuna… bilo je vrlo, vrlo dinamično. Pokrenuli smo radove na zaobilaznici grada Kutine, jučer je bio generalni direktor Hrvatskih voda ovdje u Kutini, otvorili smo magistralni vodovod i pustili ga u rad. I sada smo se okrenuli prema budućnosti tako da pripremamo projekt koji zovemo EU Moslavina kojim bi se realizirala izgradnja vodovodne mreže i aglomeracije u gradu Kutini. Planiramo novu cestu, već je danas započelo s radom način na produženju i oslobađanju novih prostora u Poduzetničkoj zoni Kutina 2. Promijenili smo ustroj Grada Kutine,  pripremamo proračun za sljedeću godinu, nedavno smo izradili i rebalansa proračuna za proteklu godinu dana. Cilj je bio vidjeti gdje smo s proračunom, s financijskim sredstvima i kako ih možemo planirati do kraja godine. Ono što će se iz ovog proračuna vidjeti za sljedeću godinu, otprilike smjer Grada Kutine, a to je ono što sam čitavo vrijeme govorio, to je gospodarstvo, stvaranje uvjeta i stvaranje  poduzetničke klime u gradu Kutini, kao i uvjeta za dovođenje investitora, a sve s jednim jedinim ciljem, da povećamo zaposlenost u gradu Kutini“, rekao je gradonačelnik Babić.

“Kutina je najznačajniji industrijski grad u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na njegovom se području nalaze industrijska postrojenja i tvrtke koje su iznimno bitni za gospodarski razvoj županije“ istaknuo je ovom prilikom sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je svečanoj sjednici nazočio i kao izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora. Dodao je kako s Gradom Kutinom imaju dobru suradnju i brojne zajedničke projekte.

„To su infrastrukturni projekti gdje Grad zajedno s našom Županijskom upravom za ceste sufinancira 50% poboljšavanje prometne infrastrukture županijskih cesta. To je nešto što je vrlo bitno pa stoga želim zahvaliti na toj suradnji i vjerujem da će suradnja u budućnosti biti još i puno bolja, jer imamo nekih naznaka i nekih zajednički projekata, naročito iz sektora turizma. Pokušavamo u ovom gradu stvoriti jedan centar turizma na području Moslavine. Svakako nam je bitno brendiranje škrleta, naše autohtone vinske sorte, ali i razvoj vinskih cesta te stvaranje uvjeta za veći broj dolazaka naših gostiju. I ulazak u Lonjsko Polje preko ulaza u Repušnici je nešto što ćemo probati valorizirati u budućnosti i od Lonjskog Polja stvoriti jednu kvalitetniju destinaciju. Veliki broj turista dolazi na ovo područje, ali nedovoljno. U našoj županiji povećan je broj dolazaka turista, gotovo za deset posto ovoj godini, ali uglavnom se to odnosi na dolazak u Top Terme Topusko. 64 posto svih dolazaka turista je vezan uz Topusko, ostatak je vezan uz sve ostale dijelove županije. Želimo to malo izbalansirati i  stvoriti ovdje kvalitetnije uvjete za razvoj turizma. To je jedan zajednički cilj. S gradonačelnikom smo već pokrenuli određene projekte i vjerujem da kroz godinu-dvije ćemo moći prezentirati i pohvaliti se s određenim rezultatima“, kazao je župan Žinić.

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada dodijeljene su i nagrade Grada Kutine. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Jozefini Kranjčec za dugogodišnji, volonterski, nesebičan i predani rad s djecom s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima te za zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom, dok je godišnja nagrada Grada Kutine pripala Tvrtki AGRIVI d.o.o. iz Kutine za doprinos razvoju gospodarstva Grada Kutine i stvaranju uvjeta za zapošljavanje mladih ljudi.

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here