U sklopu javnog poziva za provedbu projekta „Razvoj cikloturizma na području Sisačko- moslavačke županije“ u 2018. dodijeljeno je 90 tisuća kuna za sufinanciranje ukupno šest cikloturističkih projekata.

Riječ je o bespovratnim sredstvima namijenjenim za uređenje i označavanje, kao i organiziranje cikloturističkih ruta te za ulaganja u turističku infrastrukturu i opremu za cikloturizam, pojasnio je župan Ivo Žinić na potpisivanju ugovora s korisnicima potpora. Pritom je istaknuo kako je turizam jedna od strateških grana Sisačko – moslavačke županije, županije koja želi postati središtem kontinentalnog turizma.

„Želimo posebno potaknuti naše OPG-e, ljude koji se koji bave turizmom da još više krenu zajedno u razvoj svojih destinacija kako bi privukli goste na ova područja i ponudili im što više sadržaja. I kroz našu turističku zajednicu i turističke zajednice gradova i općina, raznim projektima, pokušavamo unaprijediti turizam i našu turističku ponudu.  To nije jednostavno. Jedan od oblika kojim želimo poticati taj selektivni turizam, cikloturizam je i ova mjera gdje smo raspisali javni poziv za određene projekte iz cikloturizma. Prvi smo put raspisali ovaj natječaj. Nisu to velika sredstva, 90 tisuća kuna za šest subjekata. Osam ih se javilo na javni poziv, no šest projekata je bilo prihvatljivo i s njima danas potpisujemo ugovore“, kazao je Žinić.

Najavio je i kako će sljedeći tjedan dodijeliti 16 ugovora za bespovratne potpore za razvoj turizma vrijedne 400 tisuća kuna, a izvijestio je i kako su s Karlovačkom i Ličko – senjskom županijom potpisali pismo namjere oko zajedničke suradnje na razvojnim projektima u kojima će jedna od mjera biti i razvoj turizma. Jedan od prvih projekata je povezivanje tri važne destinacije ovih županija, Plitvičkih jezera, Rastoka i Top Termi i Lječilišta Topusko. Što se tiče cikoturizma, Žinić je podsjetio kako je već realizirano nekoliko projekata.

„Jedan smo, zajedno s Ministarstvom turizma, završili prošle godine. Označili smo sve biciklističke rute na području naše županije. Mi imamo otprilike 25 županijskih i lokalnih biciklističkih ruta u dužini od tisuću kilometara. Vjerujem da će kroz ovaj projekt ta kilometraža biti povećana. Osim toga, postoji karta svih biciklističkih ruta kao i aplikacija na mobitelu Vision One na kojoj se mogu pronaći biciklističke rute kao i sve lokacije i turističke destinacije uz te biciklističke rute“, rekao je župan.

Sredstva za razvoj cikloturizma ovom su prilikom dodijeljena Turističkim zajednicama Gradova Siska, Petrinje i Novske, Općini Topusko, OPG-u Leskarevac iz Kutine te Turističkoj zajednici Sisačko – moslavačke županije. Gotovo 14 tisuća kuna dobio je projekt izrade nove web stranice Turističke zajednice Grada Novske s kreiranim izvornikom za cikloturizam.

„Grad Novska u partnerstvu sa Sisačko – moslavačkom županijom samo ove godine realizira investiciju izgradnje šest kilometara biciklističkih staza u Novskoj i Bročicama vrijednu više od 10 milijun. Isto tako već smo u dogovoru da iduće godine nastavimo izgradnju županijske ceste koja ulazi u Park prirode Lonjsko polje čime bi Novska, ali i županija, u dvije godine dobili desetak kilometara novih biciklističkih staza. Budući da razvijamo različite turističke sadržaje, odlučili smo se prijaviti i na ovaj natječaj kako bi digitalno, putem nove internetske stranice Turističke zajednice Grada Novske, promovirali već postojeće biciklističke staze, ali i ove koje realiziramo zajedno sa Županijom i Županijskom upravom za ceste“, rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić

Cikloturizam, kako u svijetu tako i na području Sisačko-moslavačke županije, rastući je oblik turističke aktivnosti. Procjenjuje se kako će u europskim okvirima udio putovanja u kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo porasti u idućih deset godina za 10%, a još je važnija spoznaja da je veliki postotak onih kojima je tijekom odmora vožnja biciklom dodatna aktivnost.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime