Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca.
Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Bagremov med
Dobar je za one koji imaju probavne smetnje, djeluje umirujuće i uravnotežuje cijeli organizam. Zbog visokog sadržaja fruktoze mogu ga uzimati i dijabetičari. Preporučuje se i djeci do tri godine jer je lagan.
Lipov med
Djeluje antiseptički i umirujuće. Koristi se kod gripe, prehlade, bronhitisa i respiratornih oboljenja koja su izazvali streptokoki, stafilokoki i druge gram-pozitivne bakterije. Potiče znojenje i tijekom uzimanja preporučuje se određeno vrijeme mirovanja u krevetu.
Šumski med
Sadrži 13 (i više) puta više mineralnih tvari od cvjetnih vrsta. Posebno je bogat solima željeza, koje imaju važnu ulogu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i procesu rasta, što je posebno značajno u djetinjstvu. Preporučuje se kod anemija, ginekoloških, respiratornih i drugih oboljenja.
Kestenov med
Kestenov med je karakterističnog intenzivnog mirisa i pomalo gorkog i aromatičnog okusa. Pomaže kod smetnji probavnih organa (želudac, jetra, žuč, dvanaesterac). Preporuča se za izliječenje čira na želucu i dvanaesniku, žutice, bakterija u mokraćnom kanalu .Jača srčani mišić. Neka istraživanja pokazuju da je kestenov med jedan od najkvalitetnijih medova uopće u svijetu. Med od kestena je pogodan za izradu domaćih kolača i medenjaka, baš zbog njegove kraljevske arome.
Med od kadulje
Kaduljin med dobiva se iz cvijeta kadulje, a sakuplja se negdje od sredine svibnja pa do sredine lipnja. Kadulja raste u područjima gdje je mediteranska klima, a u Istri na području istočne obale poluotoka. Ovaj med je jedan od kvalitetnijih medova, te je veoma dobar za saniranje svih vrsta oboljenja usne šupljine i dišnih puteva. Preporuča se ljudima koji imaju problema sa hunjavicom, kašljem, upalom grla, bronhitisom, prehladama koje prati suh kašalj.
Cvjetni med ili livada
Sadrži više eteričnih ulja i djeca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza. Cvjetni med pčele počinju sakupljati već u rano proljeće, sa biljaka i stabala kao šta su maslačak, trešnja, šljiva, jabuka i ostalog livadnog i poljskog cvijeća. Cvjetni med izuzetnog je okusa, prepun vitamina, minerala, elementa u tragovima. Cvjetni med vole svi, od djece najranije dobi pa do starijih ljudi, zbog njegovog specifičnog okusa. Jača imunološki sustav u najširem spektru. Cvjetni med je malo aromatičniji od bagremovog i veoma je blag za želudac. Sakupljan je sa više desetaka vrsta cvijeća, pa se preporuča kod svih tegoba. Pogoduje dišnim putevima, smiruje želudac, te je pogodan za razvoj djece već od najranije dobi.
Suncokretov med
Zbog visokog sadržaja glukoze i drugih važnih sastojaka preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.
Med od uljane repice
Odlične je kvalitete i ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan je za pripremu preparata na bazi matične mliječi.
SAVJET:
Ukoliko med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.
Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. Konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo u lijek.