U petak, 7. listopada svečano je otvorena 19. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici.
Hrvatska Kostajnica živi za Kestenijadu i Hrvatska Kostajnica živi za vrijeme Kestenijade! Grad je okružen bogatim šumama kestena, odnosno “kostanja”, što je arhaični naziv za kesten, po kojem je Hrvatska Kostajnica i dobila ime. A kestenu je posvećena i manifestacija koja se u Hrvatskoj Kostajnici održava već 19 godina, Kestenijada. Listopadska fešta berbe kestena prerasla je u prepoznatljivi brend Hrvatske Kostajnice i jedna je od najljepših i najznačajnijih manifestacija na području Sisačko-moslavačke županije pa i šire. Kostajnici i njenim stanovnicima, ona znači jako puno ističe direktorica Turističke zajednice Hrvatske Kostajnice Mirjana Lahovsky – Žličarić napomenuvši kako nastoje svake godine što raznolikijim programom dočekati sve one koji dođu u Hrvatsku Kostajnicu…
TON
Kao i prijašnjih godina, i ove je godine puno truda uloženo u organizaciju Kestenijade istaknuo je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović. Da je Kestenijada značajna manifestacija, ne samo za Hrvatsku Kostajnicu, već i za Sisačko-moslavačku županiju, potvrdio je župan Ivo Žinić …
TON
„Hrvatska je Kostajnica za vrijeme trodnevne manifestacije prepuna života“, dodao je župan Žinić te nastavio…
TON
A autohtone proizvode, i to one koje su uzgojili i proizveli u Glini gdje im je sjedište, na Kestenijadi su prvi put ove godine predstavili članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko – moslavačke županije. Naime, u glinskom zaselku Špoljarići, članovi ove udruge radom na vlastitoj plantaži povrća i voća stvaraju domaće proizvode koje u konačnici plasiraju na tržište kroz Braniteljsku socijalno-radnu zadrugu Zigeth, pojasnio nam je predsjednik udruge Ivica Knežević…
TON
No uz brojne štandove s različitim autohtonim proizvodima, ono zbog čega posjetitelji u konačnici i dolaze na Kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu je kesten. Naime, tradicionalna turističko-kulturna manifestacija Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, već se devetnaest godina održava prvog vikenda u listopadu, u vrijeme kada na kostajničkom području, bogatom kestenovim šumama, dozrijevaju ovi slasni šumski plodovi. No ove ih godine u okolnim šumama baš i nema kao prijašnjih, otkrio nam je u razgovoru Ivan Nožar koji već 10-ak godina na Kestenijadi peče kestene…
TON
Osim u pečenim kestenima, posjetitelji Kestenijade mogu okusiti i kolače od kestena, a o njima nam je više rekla Ana Šarić…
TON
Mirisi pečenog kestenja, slasni kolači, med, šetnje kestenovim šumama, pjesma, ples, izložbe i još mnoge druge zanimljivosti, a nadasve nasmijani i veseli domaćini ono je što krasi Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, ali i ono što će zasigurno dočekati i sve one koji se i iduće godine vrate u grad kestena na rijeci Uni.
[srizonfbalbum id=645]