Asflatirana županijska cesta i uređen prostor kod izvora Bijele stijene

Asfaltirana dionica od Župića prema Križu Hrastovačkom u duljini od 1 070 metara, prostor kod izvora Bijele stijene dobio sjenicu i mostić

1773

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović obišao je 3. travnja, zajedno sa svojim suradnicima, direktoricom Turističke zajednice Petrinja Ivankom Držaj i direktorom tvrtke Komunalac Vladom Lovrekovićem asfaltiranu županijsku cestu kod izvora Bijele stijene koja se nalazi na dionici od dijela državne ceste D37 od Župića prema Križu Hrastovačkom u duljini od 1 070 metara. Tijekom posjeta gradonačelnik je obišao i „Banov kamen“ spomenik banu Josipu Jelačiću koji je značajan simbol hrvatske povijesti te novouređeni prostor s novom sjenicom i mostićem kod izvora Bijele stijene.

„Obišli smo još jednu potencijalnu turističku destinaciju koja sadržajno govori o odgovornosti prema čovjeku, prirodi i svemu ono što moramo čuvati i paziti. Imamo ovdje prekrasan izvor pitke vode gdje, manje-više, nitko nije prošao, a da nije stao kod Bijele stijene i napio se pitke vode. Znači, mi imamo određene potencijale i treba čuvati tu prirodu, s druge strane to je sadržaj jedne turističke ponude. Ovdje možemo reći da je ovaj Bijeli kamen (Banov kamen) simbol povijesti bana Josipa Jelačića.

Taj dio moramo oplemeniti sa sadržajima kako bi putnik stao, spustio se do izvora, napio se vode i upoznao se s prirodnim ljepotama. Moramo imati sve vrste putokaza, pokazati koje turističke staze imamo, koji su naši potencijali, što je Hrastovačka i Zrinska gora i sportske rekreacije. Moramo ih dovući u prekrasnu prirodu jer Petrinja ima što pokazati. Drago mi je što ćemo u jednom „mini projektu“ napraviti sadržajno kako oplemeniti ovaj prostor i kako ga kulturizirati. Mislim da smo naišli na jedan mali nemar, ali i mi smo suodgovorni, jer moramo omogućiti ovdje kante ili mobilno reciklažno dvorište. To je sastavni dio kulture života. U toj kulturi života trebamo dati sadržaj kako bi jedni druge ispravili i imali kvalitetniju i bolju odgovornost prema prirodi. Također, bili smo partneri sa Županijskim cestama u projektu u kojem smo napravili više od kilometar županijske ceste. Grad Petrinja je sufinancirala taj projekt s 50% financijskih sredstava, a to je 350 tisuća kuna. Nastojat ćemo i dalje Županijskim cestama biti partneri i da ono što Županija bude imala u našem prostoru za asfaltirati dogovorimo zajedno. Dobre su to stvari koje daju novi sadržaj koji je Turistička zajednica uredila i u njega investirala više od 20 tisuća kuna za sjenice, mostiće i stalke za bicikle što sve ukupno iznosi blizu 50 tisuća kuna , a sve kako bi Petrinja bila mjesto što ljepše za vidjeti“, poručio je tijekom obilaska gradonačelnik Dumbović.

Izvor: Grad Petrinja

343764272918580

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime