Baćin – sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja

U povodu 28. obljetnice zločina održana je komemorativna svečanost na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, uzvanika, obitelji i rodbina ubijenih te brojni branitelji

3271

Kod spomen obilježja u Baćinu, mjestu na području Općine Hrvatska Dubica u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, 21. listopada je održana komemorativna svečanost u sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice gdje su počast odale obitelji ubijenih, izaslanici predsjednice RH, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Dubica te ostalih gradova i općina s područja županije, udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Masovna grobnica, druga po veličini iza Ovčare otkrivena je u Baćinu 1997. godine, podsjetila je ovom prigodom načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić naglasivši kako za ovaj zločin, nažalost, još nitko nije odgovarao.

„Svi mi koji smo u Domovinskom ratu izgubili nekoga od svojih najbližih često se pitamo zašto je moralo biti tako. Još uvijek, i nakon 28 godina, osjećamo bol zbog gubitka, a posebice zbog načina na koji smo ih izgubili. Utjehu pronalazimo u vjeri. Puno je žrtava Domovinskog rata u ovoj našoj maloj općini. Pored kapelice Svih Svetih nalazi se spomenik žrtvama iz sela Baćin, njih 28. U neposrednoj blizini ovog spomen – obilježja nalazi se spomen – soba za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu koji su živjeli na području općine ili su tu stradali, ukupno 137 osoba. Kaže se da čovjek živi sve dok su živa sjećanja na njega. Naša sjećanja ne blijede. Sve dok smo živi mi, živjet će i oni, u našim sjećanjima i našim srcima“.

Na činjenicu kako nitko još nije odgovarao za ovaj zločin upozorio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić naglasivši kako ove žrtve zaslužuju da ih se nikada ne zaboravi, poglavito jer je riječ o jednom od najvećih zločina u Domovinskom ratu.

„Naš dolazak ovdje je pokazatelj da su žrtve i nakon 28 godina s nama. Mi smo se došli pokloniti njihovoj žrtvi, odati im počast i pijetet. Došli smo odavde poslati poruku da nitko za ovaj zločini još nije osuđen. Ne možemo više čekati! Ne možemo dozvoliti da je nekima drugima danas u Hrvatskoj nešto važnije od strašnog zločina poput ovoga, od suđenja i kažnjavanja onih koji su to učinili. Naš je dolazak danas dokaz da tražimo od pravosuđa da brže rješava ovakve probleme. To je naša poruka. Ne možemo dozvoliti da oni koji su počinili ove, ali i druge zločine, slobodno šeću po Hrvatskoj ili drugim zemljama Europske unije. Tražimo da se to rješava odmah i sad!“.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je obveza svih, a poglavito nadležnih tijela, utvrditi tko je ubio ove nevine ljude. Podsjetio je kako ratni zločin ne zastarijeva, a svaka žrtva obvezuje na otkrivanje počinitelja i kažnjavanje zlodjela.

„Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica i naša Banovina, naseljena hrabrim i ponosnim hrvatskim stanovništvom, koje je njegovalo vjeru i običaje hrvatskog naroda, u Domovinskom ratu je postala simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava. Odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civilnih žrtava je ispit savjesti za svakoga od nas. Oni su temelj naše države i zalog naše budućnosti. Moralna dužnost, ali i ustavna obveza nam je štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja, čuvati vrijednosti i pronositi povijesnu istinu o Domovinskom ratu. Otvorena rana je još uvijek pronalazak naših nestalih osoba, ali i procesuiranje počinitelja ovih teških kaznenih djela ratnog zločina“.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić poručila je kako moramo djeci prenositi istinu o Domovinskom ratu i događanjima poput ovih, jer ćemo jedino taj način sačuvati sjećanje.

„Sisačko-moslavačka županija je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Ovim divnim i hrabrim ljudima iz moje županije, svake godine odajemo počast. Želim im se zahvaliti na hrabrosti koju su imali davnih ’90-tih. Iako je iza nas 28 godina i mi koji smo ovdje se još sjećamo, ne smijemo dopustiti da ta sjećanja izblijede. Ta sjećanja su ono što moramo prenositi na naše najmlađe jer jedino tako možemo im prenijeti ono što se tada događalo. Učite ih da ne zaborave što se dogodilo u Domovinskom ratu jer je Domovinski rat stvorio našu Hrvatsku i omogućio nam da živimo u slobodi“.

Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji je nazočio Ante Deur.

„Pozdravljam vas na ovom mjestu pijeteta, poštovanja i poniznosti jer smo na ovakvim mjestima svi isti, ponizni pred Bogom. Na ovakvim mjestima razmišljamo o tom vremenu stvaranja hrvatske države, muci, bolu, kriku i vapaju, ali i snazi koju nam je dragi Bog dao kao generaciji da budemo dionici tog vremena. Ova županija je puno propatila. Puno je ovakvih mjesta na kojima možemo zastati i pokloniti se žrtvama, onima koji su temelj stvaranja hrvatske države“.

Dodajmo kako je zajedničku molitvu kod spomen obilježja masovne grobnice ranjene golubice predvodio sisački biskup Vlado Košić zajedno s vlč. Željkom Jurkovićem župnikom Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice te đakonom Vjekoslavom Uvalićem, duhovnim savjetnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon komemoracije služena je i Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve rata u crkvi u Hrvatskoj Dubici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here