Bakin kruh na mlijeku

1836

Kruh pripremljen prema tradicionalnoj recepturi, toliko ukusan da ga je najljepše jesti samog :)

Sastojci:

  • pola kile brašna
  • 1 kockica sviježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 čaša (2 dl) mlijeka
  • po čaše (1dl) vode
  • 1-2 žlice maslaca
  • malo maslaca (za premaz kalupa)

Priprema:

– Svi sastojci neka budu sobne temperature, a mlijeko i voda topli.
1. U zdjelu uspite brašno i u sredini načinite udubljenje. U mlijeku otopite kvasac i šećer, ulijte u udubljenje pa pospite malo brašna. Ostavite da se “diže” do površina ne postane pjenasta.
2. U toploj vodi otopite sol. Dolijte u brašno i pjenicu i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, pospite brašnom i ostavite da se diže 30-40 minuta pokriveno, bez propuha, na toplom.
3. Po radnoj površini pospite brašno, izlijte tijesto i kratko ga mjesite da istisnete zrak. Ostavite da odstoji minut-dvije.
4. Ponovno mijesite 5 minuta.
5. Zagrijte pećnicu na 200°C.
6. Kalup premažite maslacem. Stavite u njega tijesto, premažite mlakom vodom i ostavite neka stoji još 15 minuta.
7. Kruh pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite otprilike još 35 minuta na srednjoj rešetki.
Recept: coolinarika.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime