U prostorijama Zavičajnog kluba Marinbrod u subotu, 2.travnja održana je 14. Marinbrodska kobasijada koju već tradicionalno organiziraju Zavičajni klub Marinbrod i “Brodarice”, žene Marinbroda. Kako bi sačuvali tradicionalnu bansku kobasicu, ali je i brendirali te sve tajne njenog spravljanja, od svinjokolje do konačnog suhomesnatog proizvoda, prenijeli na mlađe naraštaje, Zavičajni klub Marinbrod je prije 14 godina započeo s organiziranjem kobasijade na koju, osim žitelja Marinbroda, dođu majstori kobasičari iz okolnih naselja pa i šire. Marinbrodska kobasijada je najstarija manifestacija ovakve vrste na području županije, istaknuo je sisačko-moslavački župan, inače predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod, Ivo Žinić…
TON
Osim što organizira kobasijadu, župan se redovito i natječe. A kada govori o spravljanju kobasica, Žinić ne krije da dobro zna o čemu govori i kako je svjestan kvalitete onih koje sprema zajedno sa svojom obitelji i prijateljima…
TON
Da je tome doista tako dokaz je i visoko drugo mjesto koje je osvojio upravo župan Žinić. Protekcija nema, jer uzorci pred prosudbeno povjerenstvo dolaze numerirani i ocjenjivači ne znaju tko je vlasnik kobasice. Na ovogodišnju Marinbrodsku kobasijadu pristiglo je 43 uzorka, a prosudbeno povjerenstvo nagradilo je najbolje kobasice brončanom, srebrnom i zlatnom sabljom, dok je pobjednička kobasica dobila priznanje “banska sablja”, kao podsjećanje da je ban Josip Jelačić kao stanovnik Gline uživao u okusu banske kobasice. Prof. dr. Romano Božac, predsjednik ocjenjivačkog suda, pojasnio je kako se kod uzorka ocjenjuje vanjski izgled kobasice, njen presjek, miris te okus. Kobasice su svake godine sve kvalitetnije, dodaje Božac koji je na čelu prosudbenog povjerenstva već unazad 10-ak godina…
TON
Stručnjaci kažu kako je za dobru kobasu potrebno prije svega kvalitetno meso ali i iskustvo, no postoje i određeni parametri koje treba poštovati. Božac svoje bogato znanje godinama dijeli s natjecateljima Marinbrodske kobasijade, a što je potrebno za dobru kobasicu, otkrio je i nama…
TON
Sve te parametre u najvećoj je mjeri čini se ispoštovala jedna dama. Naime, prvo je mjesto ove godine na Marinbrodskoj kobasijadi osvojila Marica Žinić koja je tako postala i vlasnica banske sablje, a osim nje, dokaz da su žene ravnopravne u spravljanju banskih kobasica su još dvije dame koje su se našle u top pet natjecatelja. Dodajmo kako su i ove godine dodijeljene one šaljive nagrade, pa su tako proglašeni i vlasnici najtanje, najdeblje, najkraće i najduže kobasice, a sve je pratio zabavni program i već tradicionalna degustacija kobasica koje su se natjecale na kobasijadi.
[srizonfbalbum id=156]