Baranović: Zaposlenicima Ininih benzinskih crpki sprema se tragedija

2011

Reformist Petar Baranović upozorio je u utorak na neizvjesnu sudbinu zaposlenika Ininih benzinskih crpki ustvrdivši da im se “sprema tragedija”, a Vladu je pozvao da ambicioznije krene u zaštitu nacionalnih interesa u vezi s nacionalnom naftnom kompanijom.

“Nakon što se s Inom dogodilo sve što se dogodilo s privatizacijom, ovih je dana među radnicima nemir zbog najave kako će sve pumpe ići u neku vrstu franšize te zahtjeva da potpišu nove ugovore sa znatno manjim primanjima, do posve jasnih najava kako više neće biti zaposlenici Ine s pravima koja su dosad bila u hrvatskim okvirima korektna, nego da zapravo dolaze na vjetrometinu jednaku onoj u kojoj su danas radnici u trgovini u Hrvatskoj”, upozorio je Baranović nakon stanke koju je u saboru zatražio u ime Klub zastupnika DC-a, Novog vala i Reformista.

U sjeni drame koja se događala u Hrvatskoj oko izbjeglica, događa se i drama s našim ljudima kojima se sprema tragedija u poduzeću koje je bilo perjanica hrvatskog gospodarstva i najtragičnija priča hrvatske privatizacije, ocijenio je.

“Apeliram na vladu da ambicioznije krene u zaštitu vlasničkih prava i nacionalnih interesa vezanih uz Inu, da se jasno očituje i da tim ljudima pošalje poruku u kojoj mjeri mogu očekivati zaštitu od Hrvatske politike i institucija vlasti”, poručio je Baranović.

Saborski zastupnik Istarskih demokrata Damir Kajin upozorio je na probleme umirovljenika u Royal osiguranju, kući koja se isključivo bavila dokupom mirovine, a koja je u stečaju.

“3.860 osoba ostat će bez doživotne otpremnine i skrbi, a to su mahom zaposlenici kojima je dokupljen staž, a koji su radili u državnim tvrtkama ili tvrtkama lokalne samouprave. Je li moguće kroz stečajni postupak spasiti bar nešto, dodatke na mirovine tim ljudima?”, upita je Kajin.

Uvjeren je kako su ti ljudi prevareni. “Otišli su mnogi u prijevremenu mirovinu nadajući se da će uživati u tih 400, 500 ili 600 kuna nadoknade što im je trebala biti kompenzacija za manju mirovinu”, rekao je.

Pozivajući se na mail koji je, kaže, dobio od udruge prevarenih i obespravljenih Royal umirovljenika, Kajin kaže kako je jedan zastupnik, u svoje ime i ime vlade, obećao zakon o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina kojim bi se trebao zaštiti njihov interes. “Taj je zakon, međutim, na 70. mjestu na dnevnom redu, a mandat aktualne vlade ističe”, upozorio je Kajin pitajući se kada će i hoće li uopće taj zakon doći na dnevni red.

Pitanje je, kaže, može li se uopće više pomoći tim ljudima, nakon pokretanja stečajnog postupka.

Izvor: Hina

Foto: ina.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime