Interpretacijski centar baštine Banovine uskoro bi trebao otvoriti svoja vrata u Petrinji, na adresi Matije Gupca 31 gdje su u tijeku radovi na unutrašnjem uređenju prostora.

U tijek radova uvjerio se 15. veljače sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazivši uvjerenje kako će oni biti dovršeni u zadanom roku, a to je travanj ove godine.

„Od početka osnivanja Interpretacijskog centra baštine Banovine došli smo do toga da na području Banovine imamo u zgradu gdje će biti sjedište ovog centra. Kad smo  osnovali centar tražili smo objekt u Petrinji, Glini ili Hrvatskoj Kostajnici i srećom smo našli prekrasnu zgradu bivše šumarije ovdje u Petrinji i otkupili je od Hrvatskih šuma.  Vrijednosti kompletne investicije je oko dva milijuna kuna, zgrada je otkupljena za 700 tisuća kuna, a milijun smo dobili od Ministarstva kulture. Vjerujem da ćemo nakon završetka ove zgrade i s početkom rada Interpretacijskog centra moći da je dalje krenuti u zaštitu građevina i sve one materijale baštine na području Banovine“, rekao je Žinić.

Interpretacijski centar baštine Banovine je kao županijska ustanova u kulturi, osnovan 2016. godine u Glini, a s ciljem prezentiranja i promoviranja materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine, podsjetila je ravnateljica centra Martina Mladenović.

„Interpretacijski centar osnovan je u rujnu 2016. kada je i krenuo s radom i to s vanjskim aktivnostima dok se ne omogući stvaranje sadržaja u vlastitom prostoru. Za sada smo već određeni kulturni faktor na području naše Banovine, prvenstveno u gradu Glini, Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Širimo se i prema Topuskom gdje smo sudjelovali s izložbom u Noći muzeja. Naravno da će uređenje ovog sjedište u gradu Petrinji biti kruna početka rada i kulturne suradnje između nas kao ustanove u kulturi i grada i njegovih stanovnika kao lokalne zajednice, jer tako se stvara i tako se cijeni naša baština koja je uistinu bogata i široka i trebamo je znati prepoznati i prezentirati prema van“, poručila je Mladenović.

Dodajmo kako će Interpretacijski centar Baštine Banovine biti smješten u prizemlju zgrade u Gupčevoj, dok će na katu svoj smještaj naći profesori i učenici petrinjskog odjela Glazbena škola Frana Lhotke iz Siska.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime