Besplatni pregledi madeža u Petrinjskoj kući zdravlja

912

Petrinjska kuća zdravlja vas poziva na besplatne preglede madeža ove nedjelje 11. kolovoza od 10 do 12 sati na petrinjskom Gradskom kupalištu.

Pregled madeža nije potrebno vezati uz određeno  doba godine no dolaskom ljeta uvijek se pacijenti učestalije javljaju dermatologu kako bi provjerili da li su njihovi madeži “dobri” ili ne. Porast učestalosti malignih tumora kože u svijetu i u našoj zemlji opravdava sve učestaliji pregled madeža u svim dobnim skupinama.

Pacijente vrlo često uplaši nešto novo na koži ili neka novu promjena na madežima te pokušavaju putem interneta saznati o čemu se radi i postaviti samoinicijativno dijagnozu što je potpuno pogrešan način jer se tako ne može postaviti ispravna dijagnoza i moguće su greške.

Da li se nešto događa sa madežom ukazuje i ABCDE pravilo koja navodi da treba obratiti pažnju ako madež raste, mijenja boju, rub, oblik, ako se naglo izdignuo iznad razine kože, ako iz njega ispadaju dlake, ako krvati i uporno svrbi. Ako se madež ozlijedi vrlo često dolazi do promjene u izgledu madeža pa je on tamniji, veći i može krvariti. Ponekad ozlijeđeni madež pogotovo ako je bio iznad razine kože može i spontano otpasti što još dodatno zbunjuje pacijente. Tijekom pregleda dermatolog će utvrdit da li se radi o ozlijeđenom madežu ili ne.

No, ako se neki mađež ponavljano ozljeđuje, pogotovo ako je na mjestu na tijelu gdje  je izložen stalnoj iritaciji bolje ga je ostraniti. Profesionalni i rekreativni sportaši vrlo često ozljeđuju madeže pa se preporučuje odstraniti one koju su izloženi najčešćim iritacijama. Mnogobrojna istraživanja ukazuju da ozljeda madeža ne vodi u melanom več naše naslijeđe i kojiko je koža sunčana tijekom života.

Pregled kože i madeža zahtijeva pregled svih promjena na koži, a u dijagnostici pigmentih promjena uvelike pomaže dermatoskopija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime