Besplatni udžbenici za petrinjske osnovnoškolce

1017

Pet petrinjskih osnovnih škola, oko 1600 učenika, dobit će i ove godine besplatne udžbenike. Naime, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji održana je primopredaja udžbenika za petrinjske osnovne škole za predstojeću školsku godinu, za koju je Grad Zagreb, sukladno Povelji o suradnji i prijateljstvu Gradova Petrinje i Zagreba, osigurao sredstva u iznosu 921.618,83 kuna.

Ruža Novaković, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića u koju je ove godine upisano 590 učenika, čak tri prva razreda, izrazila je zadovoljstvo što petrinjski učenici i ove godine dobivaju  besplatne udžbenike.

„Danas smo sretni, jer i ove godine dobivamo nove udžbenike. Koristiti ćemo udžbenike koje smo prošle godine koristili, a dio koji je oštećen dobili smo od Grada Zagreba. Tu smo danas da se zahvalimo i da preuzmemo ove udžbenike. Vrijednost udžbenika za Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića je 323 tisuće kuna. Moram napomenuti da Grad Petrinja za ovu školu već šest godina financira produženi boravak u dva razredna odjeljenja, u dvije grupe, svake godine Grad financira i za djecu koja su socijalno ugrožena besplatnu kuhinju. Mi smo zahvalni svima koji nam pomažu.“ – rekla je ravnateljica Novaković.

VEZANE VIJESTI
"Naše kolo veselo" zaigralo po šesti puta

Da imati Grad Zagreb za prijatelja nije mala stvar, već da to daje svojevrsnu nadogradnju i osigurava standard života, poglavito onim ciljanim skupinama koje nisu u mogućnosti kupiti knjige, potvrdio je ovom prigodom petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović naglasivši kako je kroz ovo prijateljstvo već puno toga učinjeno.

„Kada pogledamo samo ove knjige, koje su 920 tisuća kuna i koje će dobiti svi naši osnovnoškolci, moramo biti zadovoljni.  Posebno me veseli što smo prošle godine imali u prvi razred upisano 154 djece, ove godine upisano je preko 190 djece u prve razrede, 44 njih više. Mi dajemo naknadu za svako novorođeno dijete od dvije tisuće kuna, osiguravamo školu plivanja, dnevni boravak… više od milijun kuna ulažemo u naše škole. Postali smo Grad prijatelj djece i to je ono što je naša trajna vrijednost, voditi brigu o djeci. U konačnici, to je i poruka za sve one koje želimo ostaviti ovdje da kroz EU fondove, kroz komunalnu i društvenu infrastrukturu, radimo na što boljim uvjetima života. Obnovili smo vrtić u koji smo uložili pet milijuna kuna, 437 milijuna kuna vrijedna je komunalna infrastruktura, nova dvorana 27 milijuna kuna, poduzetnička zona 25 milijuna kuna… to su sve iznosi koji ciljaju na 100 milijuna eura projekata u provedbi. Ali kad još dobijemo jednu ovakvu donaciju od Grada Zagreba, mogu samo reći gradonačelniku Bandiću jedno veliko hvala. Nadamo se da će taj kontinuitet suradnje ostati i da ćemo već sljedeće ili za dvije godine krenuti s našom zajedničkom investicijom, petrinjsko – zagrebačkom Kućom sunca gdje bi i naša djeca, ali i djeca ciljanih skupina iz Zagreba ljetovali. Ovom prilikom se zahvaljujem što već četiri godine od Grada Zagreba naša djeca, koja možda nikad ne bi vidjeli mora, idu na besplatno ljetovanje. Mislim da je to jedna ustavna kategorija pomoći gradonačelnika, da misli o svakom čovjeku i pojedincu i zato veliko hvala“, kazao je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Nastavlja se obnova braniteljskih spomenika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je ovo jedna mala gesta, znak pažnje prema Petrinjcima u odnosu na ono što su pretrpjeli u Domovinskom ratu.

„Ja se zahvaljujem svima, posebno roditeljima koji će biti prezadovoljni kao i djeca, jer djeca Petrinje trebaju imati ono što imaju djeca Zagreba, i ne samo Petrinje, nego cijele Hrvatske. Koristim priliku da najavim da ćemo mi preko našeg Kluba zastupnika, u kojem je i kolega Dumbović, uputiti Hrvatskom saboru i Vladi prijedlog da svi roditelji u Hrvatskoj, koji su kupili udžbenike, da Vlada osigura 250 milijuna kuna i da im se refundiraju novci. Biranim ću riječima reći da to što oni nemaju besplatne udžbenike nije dobro. Stoga upućujem poziv Vladi RH i ministru financija da zajedno s premijerom u Vladi u kojoj i mi participiramo da osiguraju da sva djeca imaju besplatne udžbenike, za osnovne i srednje škole. To djeca zaslužuju, to zaslužuje cijela Hrvatska i djeca cijele Hrvatske, to treba Vlada osigurati jer svi ljudi plaćaju porez, prirez i ostala davanja i to djeca moraju imati“, ustvrdio je Bandić koji je na kraju poručio kako je sretan što Zagreb i Petrinja njeguju prijateljstvo koje se kroz različitu suradnju, u jednom partnerskom odnosu i jednom zajedništvu, moglo vidjeti i ovom prigodom u Petrinji.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here