Biskup u Pragu predvodio misno slavlje za mlade iz Hrvatske i BiH

505

Sisački biskup Vlado Košić sudjelovao je od 30. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015. godine u Pragu na Hodočašću povjerenja na zemlji ekumenske zajednice Taizé.

Tom prigodom biskup se susreo s priorom Zajednice p. Aloisom, te je četvrtak 1. siječnja u prepunoj crkvi svetih Ćirila i Metoda, nakon nacionalnog susreta na kojemu je bilo oko 2000 mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i kojega je vodio brat Ulrich, predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa svećenicima koji su doveli mlade.
U homiliji tumačeći naslov Marije Bogorodice biskup je naglasio da je s Marijom došao početak novog svijeta jer je ona rodila Kneza mira. Povezavši svetkovinu Bogorodice s međunarodnim danom mira rekao je da je samo Isus naš mir kojega treba slijediti da bi se uspostavio pravedan mir u svijetu. Biskup je, nadalje, u svojoj homiliji potaknuo mlade na poštivanje života od začeća, ali i na socijalno-politički angažman u hrvatskom društvu. Također je pozvao mlade koji su sudjelovali u molitvama i susretima u velikom broju unatoč vrlo hladnom vremenu da im boravak u Pragu ostane u sjećanju ne samo po hladnoći i podnesenoj žrtvi nego i zajedništvu, ali i molitvi koja ostaje trajna i središnja vrijednost kršćanskog života. Na kraju je pozvao mlade da poput svetih Ćirila i Metoda krenu u evangelizaciju Europe i svoje domovine po povratku kućama.
Pjevanje su predvodili mladi iz župe Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici iz Zagreba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime