Blagdan je Svete Katarine, djevice i mučenice

7503

Prema životopisu svetaca, Sveta Katarina je umrla 25. studenoga 310. godine. Katarina je žensko ime s mnoštvom inačica kojemu je ishodište u grčkom imenu Aikaterina. Značenje imena Katarina je “čista”, “djevica”, “ona koja je čista”, također ima značenje i “mudra”. Ime se proširilo Europom u ranom razdoblju kršćanstva, a do današnjih dana jedno je od vrlo popularnih ženskih imena.
Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo. Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći. No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada. Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava. Prema nekim izvorima njeno tijelo je poslije preneseno na Sinajsko gorje.

Zaštitnica je djevica, neudanih djevojaka – jer je i sama bila djevica; umirućih – jer je iskusila smrt za vjeru; studentica, učitelja, profesora, knjižničara, arhivara, pisara, tajnica – jer je bila učena; govornika, branitelja, pravnika, teologa – jer je vjeru uspješno obranila od 50 učenjaka; obrtnika koji rade s kolom radi kola s kojim je trebala biti mučena – lončara, mlinara, mehaničara, kožara, popavljača kotača; dojilja jer legenda kaže da joj je teklo mlijeko umjesto krvi kad su joj odsjekli glavu..
Svetoj Kati se obraća za pomoć u bolestima jezika i teškog govora, te u slučaju bolesti životinja.
Uz Sv. Margaretu i Sv. Barbaru se stavlja u 14 najkorisnijih svetaca koji nam pomažu iz Raja te je stoga bila inspiracija mnogim umjetnicima. Zaštitnica je župe Sv. Katarine u Grudama, grada Ljubuškog…

Još jednom, sretan imendan svim Katarinama, Katama i Katicama.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime