Blagdan sv. Florijana obilježen u Poljani Lekeničkoj

1526

Stanovnici Poljane Lekeničke tradicionalno su 6. svibnja, povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, proslavili Dan svog naselja.

Za skoro 500-tinjak mještana Poljane Lekeničke proslava blagdana sv. Florijana je u njihovom naselju poseban događaj. Okupi se tada i staro i mlado te uz Svetu misu, druženje i Folklorne susrete, koji su ove godine održani 12. puta, proslave blagdan svog zaštitnika. Budući je sv. Florijan poznat kao zaštitnik vatrogasaca, i ove su im godine proslavu Dana sela uveličali vatrogasci organizirajući karavanu koja je obišla područje općine Lekenik. Karavanu je organizirala Vatrogasna zajednica općine Lekenik, a više o proslavi, koja se uvijek održava prve nedjelje poslije blagdana sv. Florijana, rekla je Maja Rožanković, predsjednica Mjesnog odobora Poljana Lekenička, ali i predsjednica KUD-a sv. Florijan:

“Danas smo dočekali vatrogasnu karavanu vatrogasaca s područja općine Lekenik, a to su DVD-i Pešćenica, Dužica, Lekenik, Petrovac, Letovanić i Žažina. Ugostili smo kulturno-umjetnička društva da pjesmom uveselimo posjetitelje, a to su KUD Seljačka sloga Kutina, KUU Treća sreća Glina, KUD Preslica Pešćenica i domaće društvo KUD Sveti Florijan. Središnja proslava s vatrogasnom karavanom uz naše Folklorne susrete odvija se treću godinu zaredom u našem selu.” 

KUU Treća sreća iz Gline na Folklornim susretima nastupilo je premijerno, potvrdio je i predsjednik društva Nikola Cestarić:

“Lani smo imali 16 nastupa i nadam se da će ih toliko biti i ove godine. Već sada imamo dosta poziva. Ovdje smo prvi puta i drago nam je da su nas pozvali. Vidimo da je ovdje lijepo i nadam se da ćemo ostaviti traga.”

Predsjednik DVD-a Letovanić i VZ općine Lekenik Stjepan Kušan podsjetio je da je u Poljani Lekeničkoj kapelica sv. Florijana te je to razlog što karavana završava upravo ovdje. Posla je puno, ali ga uspješno obavljaju:

“Prošle godine imali smo preko 200 intervencija na području općine Lekenik koje smo sve uspješno odradili i s dovoljnim brojem vatrogasaca. U cilju povećanja operativnosti upravo smo u prvom kvartalu ove godine nabavili još dva vatrogasna vozila, jedno navalno i jedno kombi vozilo. U planu je da do kraja godine nabavimo još jedno navalno vozilo, kako bismo riješili problem DVD-a Žažina.”

Svibanj je Mjesec zaštite od požara, tako da je ispunjen brojnim obilježavanjima i proslavama, rekao je predsjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić:

“Ovdje sam već drugu godinu. Ovo je jedan zgodan program koji svi volimo popratiti, ali i sudjelovati.”

Proslavi sv. Florijana u Poljani Lekeničkoj nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji se kao i svaki puta razveselio dolasku u ovo naselje:

 “Danas sam došao ne samo kao gost, nego da im dam potporu i podržim u daljnjim aktivnostima. Naši prostori, ruralna područja i u ovoj općini pomalo su sve prazniji, sve manje je ljudi. Ponekad se mladi možda i srame tradicije, ali treba ih potaknuti i reći da je to nešto što je očuvalo ljude na ovom prostoru. Čestitam svima koji su sudjelovali i želim da se i sljedeće godine ponovno ovdje nađemo na blagdan sv. Florijana.”

Žinić je čestitao svim vatrogascima blagdan sv. Florijana i poželio da ovaj svetac štiti sve vatrogasce, ali i sve nas zajedno.

[srizonfbalbum id=1922]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime