Bliži se dan otkrivanja lokacije ‘hrvatskog’ odlagališta nuklearnog otpada

579

Lavina reakcija pokrenuta je nakon objave vijesti da su hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić dogovorio sa slovenskom ministricom infrastrukture Anelkom Bratušek da će u rujnu u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o zbrinjavanju nuklearnog otpada iz elektrane Krško.

Podsjetimo, zbog glasina da će se nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz NE Krško zbrinjavati na Trgovskog gori u Sisačko-moslavačkoj županiji blizu granice s BiH na ulice su izašli građani koji taj otpad ne žele u svojim ‘dvorištima’.

Ova vijest o konačnom dogovoru u fokus je, ponovno, stavila i manjak pripreme i gradnju odlagališta za što nam je preostalo još samo četiri godine, a za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Tematska konferencija o položaju srpske nacionalne manjine u SMŽ

Stoga se postavlja pitanje – kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada. Nije čak niti postignut konsenzus s lokalnim stanovništvom i s BiH koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Slovenci predlažu da zajednički odlažemo otpad u sklopu projekta Vrbina, pa im, možemo reći, i odgovara svaka buna protiv odlaganja NE otpada u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naime, Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom.

VEZANE VIJESTI
Petrinjsko vijeće donijelo Deklaraciju kojom se protivi odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Mi ih odbijamo, pa ćemo, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najavili su da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Prvi im je potez – proglašenje Parka prirode Una nedaleko od lokacije koja je predviđena za izgradnju odlagališta.

Izvor: express.hr/radiosarajevo.ba

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here