Bogatstvo hrvatskog izvornog folklora i ove godine u Sisku

Na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina nastupit će više od 500 folkloraša unutar 15 hrvatskih ansambla te gostujuće skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije

598

U subotu, 26. listopada s početkom u 18 sati u Rafinerijskom domu u Sisku održat će se 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina na kojem će nastupiti više od 500 folkloraša unutar 15 hrvatskih ansambla te gostujuće skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Najavljeno je to na konferenciji za novinare održanoj 23. listopada u sjedištu Sisačko – moslavačke županije u Sisku.

Susret, čija se kategorija koreografiranog folklora održava u Čakovcu, a kategorija izvornog folklora u Sisku, organizira Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije.

Ivan Mužek, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko – moslavačke županije kazao je kako su ansambli i skupine pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20.

„Na ovom susretu će nastupiti ukupno 18 skupina, njih 15 će biti u sustavu natjecanja. Naime, program Susreta prati stručno povjerenstvo koje će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture, a najuspješniji ansambli nastupit će na Razglednici 9 kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske u svibnju 2020. godine. Osim njih 15, nastupit će i gosti. Ova smotra je značajna jer sveukupno okuplja oko 550 folkloraša. Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera“.

VEZANE VIJESTI
Zajedničkim snagama otkupljena "Kuća hrvatske himne"

Mužek je najavio i 16. susret malih vokalnih sastava koji će u Sisku biti održan 23. i 24. studenog. Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture zahvalila se Županiji i županu na podršci. Osvrnula se na susret održan u Čakovcu te izrazila uvjerenje kako će drugi dio u Sisku biti uspješan i posjećen kao i prijašnjih godina.

„Brojimo već treću godinu zaredom u vašoj županiji. Jako nam se sviđa ovdje. Nadamo se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine. Dobru suradnju dokazuju i ova dva velika projekta koje je Ivan najavio, a koji se održavaju u Sisku. Folklorni susreti su započeli prošli vikend u Čakovcu gdje smo se okupili u nešto manjem broju negoli će to biti slučaj u Sisku. Stručno povjerenstvo je bilo iznimno vrijedno, dodijelili smo i nagrade, a to ćemo učiniti i ovdje u Sisku. Očekujemo posjet što većeg broja ljudi. Naši folkloraši će biti ovdje pa budite i vi“.

VEZANE VIJESTI
Nastavljeni radovi na energetskoj obnovi pet zgrada bolnice u Popovači

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izrazio nadu kako će susret proteći u dobroj atmosferi te kako će Sisak i ove godine biti dobar domaćin.

“Ova županija ima puno kulturno-umjetničkih društava koja se bave izvornim folklorom i folklorom općenito, njeguju tradiciju i običaje. Mi izdvajamo značajna sredstva za njihov rad i pomažemo kad god je to potrebno. Vjerujem da kroz našu financijsku potporu omogućavamo ljudima da održe tradiciju i običaje koji su ukorijenjeni u hrvatskom narodu. Hrvatska je doista prebogata tradicijom i običajima. Mnoštvo je društava na relativno malom prostoru. Prije je toga bilo još i više jer gotovo da nije bilo sela koje nije imalo kulturno-umjetničko društvo. Danas je toga nešto manje, ali još uvijek možemo uživati u prekrasnim nošnjama, plesovima i pjesmama koje su se izvodile prije stotinu i više godina“.

VEZANE VIJESTI
SISAK: U Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić obilježen 'Dan mimoza'

Dodavši kako će Sisačko – moslavačku županiju predstavljati HKUD Radost Sela, župan je pozvao  sve da im se pridruže na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Sisku napomenuvši kako je ulaz na manifestaciju slobodan.

Više o 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina možete pronaći ovdje. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here