BOŽIĆNI SAJAM U PUŠĆI Ocijenjena 42 uzorka rakije, voćnih likera i gina

480

U Pušći je protekloga vikenda održan 16. Poljoprivredno-božićni sajam, u sklopu njega 15. Izložba rakija Zagrebačke županije i, po prvi puta, Festival vina Općine Pušća.

Iz sportske dvorane koja je postala pretijesna, sajam je ‘preseljen’ pod prostraniji šator i ove godine okupio sedamdesetak OPG-ova i petnaestak vinara.

– Selo i poljoprivredna gospodarstva su čuvari hrvatske tradicije, kulture i svjetonazora, a ovakvi sajmovi od velike su važnosti za promociju kvalitetne, ekološke, prije svega domaće proizvodnje –  rekla je Anđela Cirkveni, načelnica Pušće na svečanosti otvorenja. Zahvalila je svima koji su “imali viziju, volju i snagu da ovaj sajam postane tradicionalno okupljanje malih proizvođača”.

VEZANE VIJESTI
Poljoprivredno-božićni sajam u Pušći

– Bez podrške Županije, i osobno župana, toga ne bi bilo – rekla je načelnica, dodavši da je zadaća lokalne samouprave, da na sve moguće načine, pomaže malim, vrijednim poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima.

– Od prvoga dana, sudjelovanje na ovome sajmu je besplatno, čime izravno pomažemo našim OPG-ovima u predstavljanju njihovih proizvoda i razmjeni iskustva. A oni, uz sve teškoće s kojima su suočeni, uporno promoviraju svoja gospodarstva, ekološki i tradicijski uzgoj i podsjećaju druge na vrijednosti koje moramo očuvati kao zalog za budućnost – rekla je načelnica Cirkveni.

VEZANE VIJESTI
Danas u POU Velika Gorica

U ime župana Stjepana Kožića, otvorenju sajma prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

– Najviše od svih županija izdvajamo za poljoprivredu. U tome smo prvaci Hrvatske! Nastavit ćemo tako i dalje, ali pametnije, bolje, smart… Kroz pilot projekte razvijat ćemo pametna sela – rekao je Kraljičković, dodavši da je danas iznimno važno znati što jedemo, čime se hranimo.

– Možemo proizvoditi i više i kvalitetnije. Budućnost je u ekološkoj poljoprivredi. Dajemo zadaću svima vama da do 2030. sve površine u Zagrebačkoj županiji budu pod ekološkim uzgojem, da nam djeca jedu organsku hranu – poručio je Kraljičković.

VEZANE VIJESTI
Večeras se otvara izložba u čast povijesti sisačkog obrazovanja

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, sajam je otvorio njezin izaslanik Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

– Važno je pokazati ono što proizvodiš, donijeti proizvode pred potrošače. Stoga je ovakvo sajmovanje, za one koji nešto mogu ponuditi tržištu, jako dobro – rekao je Pleško.

Šampion ovogodišnje izložbe rakija je gin obrta MDM Perković iz Klokočevca Samoborskog. Ukupno su ocjenjena 42 uzorka rakije, voćnih likera i gina.

Foto/izvor: Zagrebačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here