BRNJAC Na 96% smo noćenja u odnosu na rekordnu 2019.

Najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke

447
Foto: Vlada RH
Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastat će se sutra u Zadru s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarat će o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu.
Najviše noćenja je po riječima ministrice Brnjac ostvareno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a prema tržištima, najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva.
Što se tiče prihoda, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine, prihodi stranih turista su iznosili 495 milijuna eura, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje predpandemijeske 2019. godine.
U prvih 7 mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto višoj nego u istom razdoblju 2019.
Fiskalizacija pak pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto višoj nego u istom razdoblju 2019. godine.
Najavljujući sutrašnji sastanak u Zadru, Brnjac je rekla da je zahvaljujući suradnji Vlade s gospodarstvom i lokalnom samoupravom te mjerama za očuvanje radnih mjesta i mjerama za likvidnost, u vrijeme pandemije Hrvatska očuvana kao konkurentna turistička destinacija koja ostvaruje dobre rezultate.
Prvi ovogodišnji test, kako je navela, bili su uskrsni praznici koji su protekli izuzetno dobro, zatim su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica organizirali na ključnim emitivnim tržištima predstavljanje turističkih proizvoda koji su visoke kvalitete što se pokazalo izuzetno dobrim.
Na sutrašnjem sastanku će se, kako je najavila, razgovarati o problematici radne snage, odnosno daljnjim mjerama kako dodatno ubrzati proceduru digitalizacije.
Razgovarat će se i o novom zakonu o radu, kazala je Brnjac navodeći kako je prijedlog bio da se uvedu vaučeri po uzoru na poljoprivredu i da se proširi mogućnost dodatnog rada, najviše do 16 sati na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme.
Također, razgovarat će se o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i donošenju uredbi koje bi omogućile investicije.
Ove godine je otvoreno osam hotela s 4 i 5 zvjezdica i važno je staviti naglasak na povećana ulaganja u taj segment, kaže Brnjac.
Najavljuje da će se razgovarati i o rastu cijena energenata – poduprijet će se postavljanje solarnih panela i investiranje u energetsku učinkovitost u turističkom sektoru.
“Važno je poslati poruku da će upravo u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za investicije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i investicije u energetsku učinkovitost”, kaže ministrica.
Dodaje da će biti održana i prezentacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. ističući da su prvi puta izborena bespovratna sredstva za sektor turizma kroz NPOO i kroz operativne programe što će omogućiti zelenu tranziciju.
Izvor: Hina / Vlada

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime