Brži, jeftiniji i efikasniji sustav u korist svih građanki i građana

Predstavljene novine koje donose izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju

721

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati održala je 9. travnja u Sisku konferenciju za novinare s temom „Stvaramo brži, jeftiniji i efikasniji sustav u korist svih građanki i građana„ na kojoj su predstavljene novine koje donose izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

Predsjednica HNS-a Sisak i županijska vijećnica Adelina Ivković podsjetila je kako su izmjene upućene u hitnu saborsku proceduru, a omogućit će brže, jeftinije i transparentnije izdavanje građevinskih dozvola, čime će se smanjiti i trošak investicija.

„Tri su ključne promjene: smanjuje se broj postupaka za izdavanje građevinskih dozvola, pojeftinjuje izdavanje dozvola i ograničavaju se rokovi javnim službenicima za njihovo očitovanje. Dakle, ove izmjene nam štede novac, nema biljega za svaki papir, niti kopiranja u bezbroj primjeraka, smanjuju se troškovi ishođenja građevinskih dozvola na oko 3,7 % vrijednosti investicije što je čak ispod prosjeka Europske unije koji se kreće oko 4%. Uz štednju novca, štedimo i vrijeme, a znamo da je vrijeme novac. Svim investitorima i građevinarima je izuzetno bitno da krenu što prije u projekte. Što prije projekti budu realizirani, investitorima i građevinarima omogućuje se bolja zarada, ali i ušteda novca. Nema višekratnih odlazaka u institucije i čekanja na šalterima. Broj procedura je bio u prosjeku oko 22 procedure, a sada se smanjuje na minimalnu 10 do 14 procedura, dok je prosjek u Europskoj uniji 12,7“, kazala je Ivković te dodala kako se uvodi i transparentnost. Naime, strankama u postupku omogućit će se da uvijek imaju uvid u stanje predmeta, što se događa, tko je odgovorna osoba i kako postupa. Kao jednu od ključnih promjena navela je i smanjenje roka za očitovanje o potvrdi glavnog projekta. Digitalizacijom sustava javnopravna tijela imat će elektronski uvid u dokumentaciju i rok od 15 dana za očitovanje, a ako se u tome roku ne očituju, smatrat će se da su se očitovala pozitivno, odnosno da nemaju primjedbe, pojasnila je Ivković.

Da su izmjene ovog Zakona značajne te da će koristiti svima, smatra i kandidat za EU parlament na listi HNS-a, inače Novljanin i predstavnik albanske nacionalne manjine, Habib Tahiri.

„Ovo je jedan konkretan korak Ministarstva, kojim upravlja Hrvatska narodna stranka, prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana. Njime se potiču nova ulaganja u gospodarstvo. Mijenja se i percepcija, za razliku od dosadašnje percepcije koju smo imali prema javnoj upravi. Svi znamo da je birokracija bila spora i troma, da je stalno tražila neke dodatne papire ili formulare. Mislim da ćemo ovim izmjenama olakšati život građanima, podići ćemo nova ulaganje, ali i vratiti dignitet javnoj upravi“, rekao je Tahiri.

Vezano uz izbore za Europski parlament Tahiri je istaknuo kako je lista sastavljena od mladih, uspješnih ljudi uz koje se ne vežu nikakve afere, već samo dobri rezultati te kako se nadaju da će glasači to prepoznati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here