Lonjsko polje – budućnost i izazovi života na rubu močvare

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa održan skup kojim se nastoji ukazati na važnost očuvanja vlažnih staništa u borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena

866

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kutini i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Strušcu je 2. veljače održan skup “Budućnost na rubu močvare”.

Skup je organiziran tradicionalno povodom Svjetskog dana vlažnih staništa koja su na međunarodnoj razini zaštićena Ramsarskom konvencijom, a čime se nastoji podići svijest o njihovoj značajnoj ulozi za ljude i prirodu te ukazati na važnost očuvanja vlažnih staništa u borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena.

„Ovo je 18. manifestacija koja je ušla u četvrti ciklus. Prvi je započeo u Strušcu i četvrti se nastavlja u ovom prelijepom mjestu koje zapravo zaista jest na rubu rijeke Lonje. Zašto je ona važna? Pa važna je zato da educiramo ovaj naš živalj kako čuvati vlažna staništa da bi nam i klimatske promjene bile bolje i da bi život u prirodi bio ugodniji. Tako da i ovogodišnja manifestacija nosi međunarodni naziv vlažna staništa i klimatske promjene“, kazao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić.

Skup je otvorio sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako močvarno stanište Lonjsko polje obuhvaća više od 50 hektara površine, zaštićeno je područje, a Županija čini sve kako bi i dalje ostalo zaštićeno i sačuvano za buduće generacije.

„Kao zaštićeno područje, Lonjsko polje predstavlja jednu mogućnost za razvoj života. Močvare su oduvijek bile itekako bitne za razvoj života, za razvoj biljaka i životinjskog svijeta. Na rubu Lonjskog polja razvila su se određena naselja u kojima ljudi žive s prirodom. Ovu manifestaciju održavamo pod nazivom „Budućnost na rubu močvare“. To je nešto što i mi želimo promovirati. Kroz određene projekte pokušavamo ostvariti mogućnost da se Lonjsko polje stavi u još bolju funkciju, ali vodeći računa o tome da ne narušimo prirodnu ravnotežu“, istaknuo je Žinić dodavši kako bi tome trebao pridonijeti i projekt „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo, financiranog sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Vlažna staništa predstavljaju jedan od najproduktivnijih ekoloških sustava jer pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. Podsjetila je na to i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je nazočila skupu.

„Danas, kada smo suočeni s mnogobrojnim izazovima poput klimatskih promjena, močvare imaju svoj posebni značaj zato što su poznate i priznate kao apsorberi CO2 i time pomažu da naša klima opstane i bude bolja. Naravno da moramo reći da se naše Lonjsko polje, kao zaštićeno područje, i stanovnici koji žive u tom zaštićenom području bore s mnogobrojnim izazovima. Samim time što je jako lijepo, što je priroda netaknuta, imamo i arhitekturu koja je doista posebna, no s druge strane zaštita sama po sebi donosi i određene restrikcije i prepreke za lokalno stanovništvo. Tu bi trebalo tražiti modele kako ljudima olakšati da žive u tim zaštićenim područjima, jer dok oni žive ovdje, čuvaju ta zaštićena područja i naš hrvatski prostor“, ustvrdila je Petir.

Potporu skupu redovito daje Grad Popovača, a na skupu je nazočio i gradonačelnik Josip Mišković.

„Popovača živi uz Lonjsko polje i stoga nam je bitan dio vezan za obnovu, tj. za zaštitu vlažnih staništa. Otvaranje ulaza u Park prirode u Osekovu, uz postojeći u Repušnici, značit će puno, prije svega u turističkom smislu, ali i za očuvanje i njegovu zaštitu te za razvoj ovog kraja“, rekao je Mišković.

Dodajmo kako je u sklopu skupa održan i Okrugli stol “Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“, a skup su svojim literarnim radovima uljepšali učenici Područne škole Stružec, dok je u kulturnom dijelu programa nastupila Vokalna skupina KUD-a Stružec.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here