CARINSKA UPRAVA Nova oprema namijenjena suzbijanju krijumčarenja

Nabavljeno 3.000 komada raznih alata od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge do laserskih uređaja

213
Foto: Ministarstvo financija

Carinska uprava je koristeći sredstva Europske unije, programa HERCULE III, koji je usmjeren na financiranje nabavke opreme država članica Europske unije za borbu protiv krijumčarenja i prekogranične nezakonite trgovine u cilju zaštite financijskih interesa kao i očuvanja sigurnosti tržišta i društva Europske unije, nabavila raznoliku opremu za granične prijelaze i Mobilne jedinice.

Foto: Ministarstvo financija

Program HERCULE III provodi Europski ured za borbu protiv prijevara  (OLAF) čiji je ukupni financijski okvir bio u vrijednosti 104.918.000 EUR, isključivo za financiranje kapaciteta u okviru 28 država članica tijekom sedmogodišnjeg razdoblja.

Carinska služba Republike Hrvatske je jedina služba od svih država članica kojoj je 3 godine uzastopno bila odobrena prijava odnosno dodjela sredstva ovog Programa OLAF-a- HERCULE, te je ukupno samo iz ovoga programa financiranja, Carinska uprava ugovorila financijskih sredstava u iznosu više od 25 milijuna kuna, koje je isključivo iskoristila za nabavu tehničke opreme. Od ulaska u Europsku uniju, Carinska uprava iskoristila je ukupno 230 milijuna kuna EU sredstava iz različitih programa financiranja.

Foto: Ministarstvo financija

Vrijednost nabavljene i prezentirane opreme iz posljednjeg financijskog okvira  je 7,5 milijuna kuna, od kojih je udio EU sredstava 4,8 milijuna kuna.

Tako je nabavljeno 3. 000 komada raznih alata od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge, laserskih uređaja i slično, koji će koristiti uglavnom kao pomoć carinskim službenicima u provođenju pregleda i pretrage prijevoznih i prijenosnih sredstava na što manje invazivan način, posebice teško dostupnih i prikrivenih prostora koji se uobičajeno koriste za skrivanje i krijumčarenje različitih vrsta roba posebice cigareta i droga.

Foto: Ministarstvo financija

Oprema će biti raspodijeljena za korištenje na sve granične prijelaze na vanjskoj granici kao i u Mobilne jedinice tako da će cjelokupno carinsko područje i svi kapaciteti Carinske uprave, koji su neposredno operativno uključeni u otkrivanje nezakonitih radnji povezanih sa prekograničnim prijevozom roba, biti i dodatno opremljeni modernim alatima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime