Članstvo u euru će dodatno privući strana ulaganja, ojačati konkurentnost i smanjiti ranjivost domaćeg gospodarstva

Druga važna korist, kazao je premijer, jest trend smanjivanja kamatnih stopa za nove kredite

168
Foto: Vlada RH

Otvarajući današnju, 18. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, predsjednik Vlade Andrej Plenković naveo je o brojne aktivnostima u zadnjih nekoliko tjedana provedene kroz kampanju senzibiliziranja javnosti na tu temu.

Kada je riječ o izravnim i trajnim koristima uvođenja eura za građane, premijer Plenković istaknuo je da je najveća korist to što će potpuno nestati valutni rizik kojem su izloženi svi oni koji imaju kredite vezane za euro pa tako iznos rate kredita više neće ovisiti o kretanju tečaja kune u odnosu na euro.

Druga važna korist, kazao je premijer, jest trend smanjivanja kamatnih stopa za nove kredite.

Nadalje, svi oni koji često putuju u inozemstvo i obavljaju devizna plaćanja ostvarit će uštede u troškovima mjenjačkih poslova.

Što se tiče rizika od rasta cijena, naglasio je premijer Plenković, komparativno gledano to se do sada nije događalo u drugim državama članicama i taj je rizik sveden na minimum.

Međutim, specifičnost našeg ulaska u europodručje jest to što se događa u trenutku inflacije, koja nije vezana za euro, nego za druge okolnosti.

U tom su kontekstu, naglasio je premijer Plenković, posebno važne Vladine mjere koje su antiinflatornoga karaktera.

Povoljnije mogućnosti financiranja i manji troškovi za gospodarstvenike

Podsjetio je da je tečaj fiksiran na 7,53450 kuna za jedan eura, a dvojno iskazivanje cijena već traje od 5. rujna i trajat će i punu godinu dana nakon ulaska u europodručje kako bi se maksimalno zaštitili potrošači.

Što se tiče gospodarstva, posebno izvoznika, premijer Plenković naveo je kako su oni svi spremni na konverziju, a kao glavne prednosti za njih izdvojio je povoljnije mogućnosti financiranja te nestanak transakcijskih i mjenjačkih troškova.
U tom je kontekstu podsjetio da Hrvatska obavlja 53 posto robnog izvoza i 60 posto robnog uvoza sa zemljama europodručja.

“Članstvo u euru će dodatno privući strana ulaganja u Hrvatsku, ojačati konkurentnost i smanjiti ranjivost domaćeg gospodarstva”, poručio je.

Govoreći o procesu konverzije, premijer Plenković istaknuo je da je on u ovom trenutku jako odmakao, od izrade eurokovanica i nabave gotovoga novca do distribucije prema bankama.

Već za tjedan dana, od 1. prosinca, građani će moći u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti nabaviti dva početna paketa eurokovanica, koje će imati hrvatske motive, najavio je.

Foto: Vlada RH

U tranzicijskom razdoblju poseban naglasak na zaštiti potrošača

Od 1. do 14. siječnja bit ćemo u tranzicijskom razdoblju u kojem će se moći plaćati i kunama i eurima.

Od 15. siječnja gotovinsko plaćanje bit će moguće samo u eurima, no i nakon tog roka kune će se moći još neko dulje vrijeme zamijeniti bez troškova, a depoziti u bankama automatski će se konvertirati u eure.

Premijer Plenković očekuje da će cijela tranzicija proći prilično dobro, podsjetivši da je priprema za to bila dugotrajna.

“U ovom kontekstu globalne neizvjesnosti, sigurnosnih ugroze i ekonomskih izazova, s ovako osnaženim međunarodnim položajem Hrvatske u poziciji smo da puno bolje, jasnije i čvršće ostvarujemo sve svoje nacionalne ciljeve, ambicije, zadaće i, iznad svega, ekonomski razvoj i podizanje kvalitete života naših građana”, poručio je premijer Plenković zahvalivši svima koji su dali doprinos u ovom velikom, zajedničkom, nacionalnom projektu koji je krenuo ujesen 2017. godine.

Ministar financija Marko Primorac naglasio je kako će poseban naglasak biti na zaštiti potrošača. Podsjetio je i da je prvi put hrvatski proračun predstavljen u eurima.

Što prije treba donijeti novac u banke, uskoro interaktivna karta bankomata

Guverner Hrvatske narodne banka Boris Vujčić izvijestio je kako je prošao nadzor dvostrukog iskazivanja cijena. “Proveden je nadzor dvostrukog iskazivanja cijena kod banaka i nisu utvrđeni ozbiljniji propusti”, rekao je Vujčić.

Dodao je da predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati značajnu ulogu u distribuciji novca, da bi se 1. siječnja spremno dočekalo uvođenje nove valute, teče dobro.

Intenzivira se povlačenje kuna iz opticaja, kazao je i dodao će to olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju, a naglasio je: ”Što prije treba donijeti novac u banke, položiti na račun, to je najlakši način”.

”Uskoro stiže interaktivna karta bankomata u Hrvatskoj na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure”, najavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

 

Izvor: Vlada RH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime