ĆORIĆ Da Vlada nije reagirala, gorivo bi bilo skuplje 20 lipa po litri

Osvrnuo se i na poskupljenje vode

295
Foto: Vlada RH

Da Vlada nije reagirala odlukom o ograničavanju cijena goriva, ono bi danas bilo skuplje za dvadesetak lipa po litri, izjavio je u utorak nakon koalicijskog sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Vjeruje da će idući tjedni donijeti smirivanje cijena na tržištu nafte i njezinih derivata.

Na pitanje zašto su u Hrvatskoj cijene goriva najveće u okruženju, odgovorio je da je struktura tih cijena godinama poznata i ne mijenja se te da se iz PDV-a kao bitne sastavnice tih cijena financiraju brojne javne potrebe.

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata i to za litru Eurosupera95 u visini od 11,37 kuna, Eurodizela od 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog od 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om. Te cijene vrijede najduže 30 dana.

Kada je riječ o prigovorima iz pojedinih gradova po kojima slijedi poskupljenje vode, Ćorić je odgovorio da je jedan od glavnih ciljeva reforme vodnog gospodarstva ujednačavanje cijena u cijeloj Hrvatskoj.

“Cijene će negdje narasti a negdje pasti i uravnotežiti se na cijelom teritoriju”, rekao je Ćorić i naglasio da se radi o korekciji cijena od nekoliko kuna mjesečno.

Osvrnuo se i na najavljenu mogućnost referenduma u Ivancu zbog poskupljenja vode i ustvrdio da referendum ne bi bio zakonit, te ne bi bio referendum koji žele građani, nego lokalne političke elite.

Upitan pak trebali Vlada izići s mjerama protiv poskupljenja energenata prije konce veljače, odgovorio je da je to optimalan rok te da će Vladi u fokusu biti kućanstva i ugrožene skupine, ali da neće zaboraviti ni gospodarstvo.

Ponovio je i kako računi za plin u Zagrebu nisu trebali biti povećani, a onima koji su suočeni s poskupljenjem preporučio je da potraže pravnu zaštitu, posebno ako su ugovori o opskrbi jednostrano aneksirani.

Što se tiče istupa bivšeg šefa Fonda za obnovu i bivši član Nadzornog odbora Ine Damira Vanđelića prema kojemu nadležno ministarstvo nije izdala uporabnu dozvolu za naftovod od Rijeke do Siska, zbog čega se domaća nafta ne prerađuje u Rijeci nego u Mađarskoj, uz ostalo je rekao da je vlasnik iscrpljene nafte Ina, nakon što podmiri obveze prema državi, te ona odlučuje kako će dalje se njom raditi.

Vanđelić to zna, kaže Ćorić, ali da “sada očito promišlja malo drugačije”.

“Teze da je hrvatska nafta negdje otišla je isto kao da kažete da je komad plaže hrvatski i da nitko drugi na taj komad ne treba doći”, rekao je Ćorić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime