Cvijeće i svijeće za 24. obljetnicu operacije Bljesak

Obljetnica operacije Bljesak obilježena i u Sisku

417

Hrvatska obilježava 24. obljetnicu operacije Bljesak. Središnja je svečanost održana u Okučanima, a na noj su sudjelovali i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Predsjednik Vlade Andrej Plenković Okučane je posjetio dan ranije, gdje je s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995.

24 godine su prošle od Operacije Bljesak, vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Operacija je započela 1. svibnja 1995. kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za manje od 32 sata oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska Kostajnica se sjeća proboja iz velikosrpskog okruženja

Obljetnica Bljeska obilježena je i u Sisku! U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno – redarstvene operacije Bljesak, obitelji poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Ministarstva unutarnjih poslova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka zapalili su svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Nakon toga su položili vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, u kojem su bili i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te županijski vijećnici, predvodio je zamjenik župana Ivan Celjak koji je istaknuo veliki značaj vojno – redarstvene operacije Bljesak u oslobađanju okupiranog područja RH.

VEZANE VIJESTI
Noć muzeja u Holandskoj kući u Sisku

„Operacija Bljesak je uz operaciju Oluja najznačajnija operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Bljeskom je oslobođena Zapadna Slavonija, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, a na području Sisačko-moslavačke županije oslobođeno je gotovo čitavo područje Općine Jasenovac. Pod nadzorom pobunjenih Srba ostala su tri sela, ali i ta tri sela su oslobođena tijekom operacije Oluja. Za odmazdu, pobunjenici su raketirali grad Sisak, pri čemu su na nogometnom igralištu u Novom Pračnu poginuli prijatelji i članovi Nogometnog kluba Zmaj. Danas odajemo počast svim hrvatskim braniteljima i civilima, osobito onima koji su stradali tijekom operacije Bljesak“, kazao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Tužna 27. obljetnica stradavanja mještana Gornjih Jama

Dodajmo kako je prigodnu molitvu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac predvodio župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Grbešić, a cvijećem i svijećama počast je odana i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na igralištu HNK Zmaj u Novom Pračnu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here