Cvijećem i svijećama 29. travnja je na  grobu generala Janka Bobetka na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, obilježena 14. obljetnica njegove smrti. 

Stožerni general Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u mjestu Crnac kod Siska. U Sisku je pohađao gimnaziju, nakon koje je upisao veterinarski fakultet u Zagrebu. U srpnju 1941. godine pridružio se prvoj partizanskoj antifašističkoj postrojbi u Europi tj. Prvom sisačkom partizanskom odredu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Dravogradu u Sloveniji bio je teško ranjen. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije te stekao čin general-majora JNA. Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. priključio se hrvatskim reformistima zbog čega je umirovljen 1972. u činu general potpukovnika, a do osamostaljenja Republike Hrvatske nije mogao javno govoriti niti djelovati. Na početku Domovinskog rata odbio je ponuđeno mjesto ministra obrane te se uključio u obranu zemlje na Banovini.

VEZANE VIJESTI
Društveni centar Kostajnica unapređuje socijalno uključivanje osoba s invaliditetom

 

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. godine dodjeljuje mu čin generala zbora, nakon čega preuzima zapovjedništvo Južnog bojišta. Vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu. Nakon toga 20. studenoga 1992. godine general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Vodio je operacije Maslenica i Medački džep. Na toj dužnosti ostaje do srpnja 1995. godine kada odlazi u mirovinu. Od tada pa do 1999. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Umirovljeni stožerni general Janko Bobetko preminuo je 29. travnja 2003. godine u Zagrebu. Na 14. obljetnicu njegove smrti, cvijećem i svijećama prisjetio ga se i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić…

VEZANE VIJESTI
Izgradnja Studentskog doma u Petrinji unaprijedit će kvalitetu studiranja

TON 

„Na ovaj način, cvijećem i svijećama, sjećamo se velikog čovjeka, našeg slavnog generala koji je dao velik doprinos u obrani i oslobađanju naše županije, ali i čitave Hrvatske“, zaključio je župan Žinić.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here