Cvijećem i svijećama 29. travnja je na  grobu generala Janka Bobetka na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, obilježena 14. obljetnica njegove smrti. 

Stožerni general Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u mjestu Crnac kod Siska. U Sisku je pohađao gimnaziju, nakon koje je upisao veterinarski fakultet u Zagrebu. U srpnju 1941. godine pridružio se prvoj partizanskoj antifašističkoj postrojbi u Europi tj. Prvom sisačkom partizanskom odredu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Dravogradu u Sloveniji bio je teško ranjen. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije te stekao čin general-majora JNA. Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. priključio se hrvatskim reformistima zbog čega je umirovljen 1972. u činu general potpukovnika, a do osamostaljenja Republike Hrvatske nije mogao javno govoriti niti djelovati. Na početku Domovinskog rata odbio je ponuđeno mjesto ministra obrane te se uključio u obranu zemlje na Banovini.

VEZANE VIJESTI
SMŽ nastavlja sufinancirati nerentabilne autobusne linije

 

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. godine dodjeljuje mu čin generala zbora, nakon čega preuzima zapovjedništvo Južnog bojišta. Vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu. Nakon toga 20. studenoga 1992. godine general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Vodio je operacije Maslenica i Medački džep. Na toj dužnosti ostaje do srpnja 1995. godine kada odlazi u mirovinu. Od tada pa do 1999. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Umirovljeni stožerni general Janko Bobetko preminuo je 29. travnja 2003. godine u Zagrebu. Na 14. obljetnicu njegove smrti, cvijećem i svijećama prisjetio ga se i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić…

VEZANE VIJESTI
Tradicionalni božićni ručak u Caritasu Sisačke biskupije

TON 

„Na ovaj način, cvijećem i svijećama, sjećamo se velikog čovjeka, našeg slavnog generala koji je dao velik doprinos u obrani i oslobađanju naše županije, ali i čitave Hrvatske“, zaključio je župan Žinić.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here