Dan državnosti BiH obilježen u Petrinji

1015

Bošnjaci Siska i Sisačko-moslavačke županije su tradicionalno, na prigodnoj svečanosti, koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje uz potporu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine SMŽ i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska, proslavili Dan državnosti BiH. Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. studenog u spomen na dan kada je 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija u kojoj je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih stanovnika.

Sead Sedić, predsjednik Županijskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije zadovoljan je da je i Petrinja došla na red da bude domaćin manifestaciji: “Imamo izvrsnu suradnju među vijećima Grada Siska i Grada Petrinje i svih ovih godina manifestacije koje obilježavamo, od Bijelih traka, Dana Srebrenice do Dana državnosti, mi kao vijeća se ispomažemo, jer nam je financijski tako lakše, i onda svaki put netko od nas obilježava tu obljetnicu. Ove godine došao je red na Petrinju. Oni su izrazili želju, mi nismo imali ništa protiv, odazvali smo se u što većem broju i pomogli financijski da se to obilježi.“ Iako je po zadnjim pokazateljima broj Bošnjaka u Sisačko-moslavačkoj županiji brojao oko 4.000, i pripadnici ovog naroda napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom pa se točan broj trenutno ne zna, ali je svakako manji, zaključio je Sedić. Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska iznimno je ponosan što se Dan državnosti obilježio u Petrinji: „Mi Bošnjaci SMŽ imamo čast da od proteklih manjinskih izbora imamo zakonsko pravo na Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u gradu Petrinji i zaista mi je drago da se konačno obilježavanje bošnjačkih događaja, manifestacije i svečanosti može prebaciti iz Siska u Petrinju. To mi je zaista posebno drago da smo uz Vijeće Petrinje, mi Vijeće Siska i Vijeće SMŽ obilježili jedan takav događaj ovdje i nadam se da ćemo u tom smislu i dalje nastaviti.“

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić vrlo je zadovoljan da su napokon bili domaćini: „Ja sam ponosan i sretan da konačno naši građani grada Petrinje osjete da Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje postoji, ne samo po koncertima već i po obilježavanju Dana državnosti, a poglavito što će svi naši Bošnjaci u Republici Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini doći do podataka da mi obilježavamo i svoje datume, ali ne zaboravljamo ni naše hrvatske, jer mi ovdje živimo i u našim gradovima njegujemo kulturu naših naroda.“ Bošnjacima je Dan državnosti čestitao i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović: „Drago mi je da je večeras obilježba Dana državnosti BiH u Petrinji. Moje iskustvo s bošnjačkom nacionalnom manjinom, ali i svim ostalim manjinama, pokazuje prave vrijednosti civiliziranog društva. Mislim da je jedna zajednička poruka zajedništva i svega onoga što smo proživjeli kroz stvaranje Domovine Hrvatske. Upravo su Bošnjaci dali jedan veliki obol kroz Domovinski rat u kojemu su imali jednu strašnu ulogu i u kojemu nismo gledali tko je tko. Kroz ovo druženje možemo poslati jednu snažnu poruku što je to naš zajednički život.“ Svaki od nas je slobodan onoliko koliko je slobodna svaka nacionalna manjina, zaključio je Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime