Dan općine i 200. obljetnica dolaska cara Franje I. Habsburškog u Topusko

824

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Topusko je 15. lipnja proslavilo Dan općine i blagdana svoga zaštitnika sv. Vida te obilježilo 200. obljetnicu dolaska cara Franje I. Habsburškog u Topusko.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja te nagrade istaknutim pojedincima i udrugama s područja Općine Topusko koji su pridonijeli njenom razvoju i promicanju, a uz čestitku dobitnicima te svim stanovnicima Topuskog povodom Dana općine i blagdana sv. Vida, načelnik Ivica Kuzmić osvrnuo se i na proteklu godinu za koju je ustvrdio kako im je u fokusu bila stabilizacija financija, ali i teška zadaća koju su uspješno savladali, poboljšanje vidljivosti  Općine prema građanima i institucijama. Kao najvažniju je istaknuo potrebu kapitalnih investicija bez kojih neće biti niti brzog razvoja kojeg, kako je kazao, svi žele. Izrazio je zadovoljstvo i ohrabrujućim porukama lokalnih, županijskih i državnih dužnosnika.

Upravo takve poruke, uputio je ovom prigodom i gradonačelnik susjedne Gline Stjepan Kostanjević koji je istaknuo kako Općina i Grad kojem je na čelu imaju brojne zajedničke projekte pri čemu je izdvojio da su u fazi izrade studije za izgradnju brze ceste Popovača – Petrinja – Glina – Topusko – Slunj – Ogulin te izrazio nadu kako će iduće godine početi izgradnja bar jedne dionice te prometnice.

VEZANE VIJESTI
Žustra rasprava o Centru za azilante u Maloj Gorici - bez rezultata

„Suradnja Gline i Topusko traje već godinama i mi smo to nastavili i nastavit ćemo i u narednom razdoblju. Imamo neke zajedničke projekte koji se provode, potpisali smo ugovore i za neke naredne projekte s ovom Općinom, ali i s Dvorom i Gvozdom. To je budućnost razvoja ovog kraja, ne samo Topuskog, već čitave Banovine. Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti bržem razvoju ovoga kraja. Topusko je dosta napredovalo u zadnjih nekoliko godina pa stoga sve čestitke načelniku na novim projektima i na svemu ovome što je danas ovdje upriličeno“, kazao je Kostanjević.

Kao uzvanik na svečanoj je sjednici nazočio i ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek koji je s nam podijelio jednu povijesnu zanimljivost, vezu između cara Franje I. i geodeta.

„Franjo I., suprug Marije Terezije rođen je 1717. Imali su 16-ero djece, među kojima je dvoje bili iznimno istaknuto, car Josip II. i Leopold II. koji je imao sina, Franju II. No u literaturi je on poznat kao Franjo I. Dosta je simpatična činjenica kako danas Državna geodetska uprava provodi dva velika projekta, projekt homogenizacije i  projekt sustava digitalnog geodetskog elaborata na kojem rade upravo osobe iz Topuskog, moje uvažene kolege. To je poveznica ovog mjesta, Topuskog. Naime, upravo je car Franjo I. je 23. prosinca 1817. donio carski dekret da se na području Austro – Ugarske Monarhije, kojoj je tada pripadalo i ovo područje, provede katastarska izmejra“, pojasnio je Šantek.

VEZANE VIJESTI
Žinić: "Uz uskrsnu svjetlost nastavimo zajedno širiti mir, toleranciju i vjeru u čovjeka"

Topusko je nadaleko poznato po izvorima termalne vode i lječilišnom turizmu. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je i ovom prigodom istaknuo kako je Topusko biser, ne samo naše županije, već i kontinentalne Hrvatske.

„Top-Terme i Lječilište je nešto čime se mi ponosim, ali nešto što zadnjih 20-ak godina nije bilo prepoznato u punom sjaju. Mislim da smo na dobrom putu da ponovo vratimo onaj sjaj kojim su ove toplice sjajile prije 200 godina. 1818. godine, dolaskom cara Franje I. dolaskom u ovo mjesto započelo je suvremeno liječenje u ovom dijelu Hrvatske i Europe. Topusko ima puno prednosti u odnosu na mnoge druge toplice u Hrvatskoj, a rekao bih i u obližnjim državama. Ova termalna voda je nešto što itekako treba znati eksploatirati, a prepoznali su je i prije 200 godina.  Uslijed raznih događanja, pa i ratnih zbivanja na ovom prostoru, ovo je područje stagniralo. Danas možemo reći da smo na tragu revitalizacije i kulturno – povijesne baštine, ali i revitalizacije toplica. Imamo dosta velike planove s ovim Lječilištem i naravno s razvojem turizma u našoj županiji, a Topusko je tu nezaobilazno“, rekao je župan naglasivši kako u prilog razvoju govore i brojke, pa se tako 65% ukupnog broja noćenja u županiji odnosi upravo na Topusko. Izrazio je nadu kako će te brojke, kada se uvedu i neki novi sadržaji, biti još i veće. Zadovoljan je i što je poslovanje Lječilišta Topusko i Top termi stabilizirano.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalni božićni ručak u Caritasu Sisačke biskupije

„Prije četiri godine Lječilište i Top-terme su bile u predstečajnoj nagodbi, poslovale su s gubicima, stvarale dugovanja, kreditna zaduženja su opterećivala poslovanje jedne i drugo institucije , isplaćivane su minimalne plaće i svaki je mjesec prijetila blokada tvrtki. Uspjeli smo u dvije godine okrenuti poslovanje. Danas imamo stabilne institucije koje posluju pozitivno. Lječilište ostvaruje dobit na godišnjoj razini od milijun i pol do dva i pol milijuna kuna koju dalje plasiramo u razvoj samog Liječilišta i top-Termi“, kazao je župan.

Podsjetio je pritom kako Topusko danas ima najmoderniju hidroterapiju, 19 soba je kompletno modernizirano, napravljena je energetska obnova, racionalizirani su troškovi i napravljeni još brojni manji zahvati, no naglasio je kako žele napraviti iskorak i stvoriti još kvalitetnije uvjete za boravak gostiju, pa je tako u planu uređenje blatnih kupki kao i rehabilitacijskog centra za branitelje i djecu s teškoćama, a jedan veći, dugoročniji plan je i da Topusko postane kamp za sportske pripreme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here