Palačinke su divna i jednostavna slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaju šećer i začini te razni nadjevi poput čokolade, raznih čokoladnih namaza, marmelade, sira itd.

Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, gdje se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi.

Za vas smo, povodom dana palačinki, pripremili 3 načina njihove pripreme koje vole svi;

  1. Debele i meke palačinke na američki način

Potrebno:

  • 200 g glatkog brašna (Tip 550)
  • 30 g šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 240 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 60 g maslaca

Priprema:

  1. Suhe sastojke pomiješati zajedno i prosijati kroz sito prije stavljanja u smjesu.
  2. Napraviti snijeg od bjelanjaka. Žutanjke pomiješati s mlijekom.
  3. Dodati prosijane suhe sastojke u mlijeko, kratko izmiksati. Nemojte previše tući smjesu jer će palačinke biti  žilave.
  4. Otopiti maslac i dodati smjesi, promiješati. Zatim dodati snijeg i samo lagano umiješati u smjesu. Smjesa treba biti malo gušća nego kod običnih palačinki.
  5. Tavu ne trebate prethodno nauljiti jer same palačinke sadrže dovoljno maslaca tako da se neće lijepiti. Pecite sa svake strane dok ne dobe lijepu, zlatno/žutu boju.

2. Zdrave palačinke od samo 3 sastojka

Potrebno (za jednu osobu): 

  • banana srednje veličine
  • jaje
  • 4 jušne žlice zobenih pahuljica

 

Priprema:

  1. Sve sastojke dobro izblendajte da smjesa bude kompaktna.
  2. Izlijte na ugrijanu tavu ( od ovih sastojaka dobit ćete otprilike 3 manje palačinke u stilu američkih)
  3. Pečene palačinke premazati medom, javorovim sirupom ili po želji

3. Pohane palačinke sa sirom i šunkom

Potrebno za tijesto:

  • 3 jaja
  • 1l mlijeka
  • prstohvat soli i Vegete
  • cca 1/2 kg glatkog brašna

Potrebno za punjenje palačinki:

  • oko 1/2 kg šunke za pizzu narezane na trakice ili šnite
  • oko 1/2 kg sira gouda sitno naribanog
  • ketchup, origano

Potrebno za paniranje:

  • cca 4 jaja
  • mlijeko
  • Vegeta
  • krušne mrvice
  • po želji sezam

Priprema:

  1. Izmiksati jaja, dodati ostale sastojke i napraviti smjesu za palačinke.
  2. Zagrijati tavu, premazati je maslacem kako se palačinke ne bi lijepile.
  3. Kada su palačinke pečene, premažite ih smjesom ketchupa i origana, potom naslažite sir i šunku.
  4. Presavinite gornji i donji dio palačinke prema unutra, potom ih zarolajte kako nadjev ne bi iscurio prilikom daljnje pripreme.
  5. Palačinke ispanirati (brašno, jaja+vegeta+mlijeko i mrvice po želji dodati malo sezama) i kratko peći na laganoj vatri u ulju.

 

U slast!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime