Dan poduzetništva Općine Lekenik – drugi susret poduzetnika i institucija

Razgovaralo se o poduzetništvu na području Općine Lekenik, tržištu rada, ponudi i potražnji radne snage te poticajima za zapošljavanje i dr.

538

U Lekeniku je 14. studenog održan “Dan poduzetništva Općine Lekenik”. Drugi je ovo susret poduzetnika i institucija na kojem se razgovaralo o poduzetništvu na području Općine Lekenik, tržištu rada, ponudi i potražnji radne snage te poticajima za zapošljavanje i dr., a mogli su se dobiti i savjeti o modelima i mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova, nacionalnih sredstava i kreditnog zaduženja.

Za razvoj gospodarstva važna je i prometna infrastruktura. Stoga je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović istaknuo kako je za njihovu općinu iznimno važna autocesta Zagreb Lekenik. Ustvrdio je da to nije, kako neki znaju reći, „autocesta koja ne vodi nikuda“ već je uvjeren kako će ona biti nastavljena do Siska pa i dalje, do BIH.

„Nama ta autocesta do Lekenika puno znači jer se na njenom kraju nalazi naša poslovna zona. Hrvatske autoceste trenutno projektiraju novi čvor izlaza s autoceste. Na samoj poslovnoj zoni bit će veliki kružni tok radijusa oko 60 metara te kružni tok na autocesti, prije naplatnih kućica. Po informacijama koje smo dobili, neki su poduzetnici već dobili građevinske dozvole i oni planiraju, ono što svi željno očekujemo, početak izgradnje prvih objekata u našoj poslovnoj zoni Marof – Lekenik. Imamo i dalje puno zainteresiranih koju planiraju doći. Čuli ste nedavno informaciju o dolasku izaslanstva jedne velike tvrtke iz Malezije koja je zainteresirana za dolazak u Lekenik, kao i još nekoliko velikih domaćih poduzetnika koji su zainteresirani za našu poslovnu zonu. Mi smo napravili sve što se tiče infrastrukture, ali isto tako i sve u smislu da im omogućimo što bolji i lakši način poslovanja“.

Na „Danu poduzetništva Općine Lekenik“ nazočio je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Općina Lekenik je jedna od najrazvijenijih, spada u četvrtu skupinu razvijenosti općina na području Hrvatske. To je jednim dijelom zahvaljujući i poziciji na kojoj se nalazi, ali i novoj poslovnoj zoni Marof – Lekenik gdje bi uskoro trebale krenuti gradnje i dolazak određenih poduzetnika i gdje je dosta parcela već prodano. To je nešto što pridonosi razvoju gospodarstva na području općine, ali i čitave županije. U odnosu na 2014. godinu kada smo imali gotovo 35% nezaposlenih, danas je taj postotak dvostruko manji, 17% ili negdje 8 500 nezaposlenih na području županije. Nikad manje! Imamo i najveći broj zaposlenih te najveći broj firmi u zadnjih 10 godina. 2162 firme, malih, srednjih i velikih poduzeća te 2168 obrtnika. To je pridonijelo poboljšanju zaposlenosti.“

Župan je ustvrdio kako gospodarstvo u Sisačko – moslavačkoj županiji napreduje.

„Mi smo jedna od rijetkih županija koja ima pozitivan skor uvoz – izvoz. Uvijek smo u pozitivi zahvaljujući naravno i velikim kompanijama koje posluju na našem području. Ono što želim još posebno istaknuti je ulaganje Sisačko-moslavačke županije. I ove godine će blizu 10 milijuna kuna proračunskog novca kroz razne mjere biti uloženo u gospodarstvo naše županije. Po podacima smo vodeća županija po izdvajaju iz proračuna. 3,68 % se iz proračuna izdvaja za gospodarstvo i po tome smo najbolja županija od svih hrvatskih županija. To je nešto što nam daje nadu da ćemo privući što veći broj poduzetnika. Danas smo razgovarali s nekoliko njih. Što se tiče Županije, mi smo spremni, naročito oko izdavanja građevinskih dozvola. To je prioritet broj jedan. Kada neki gospodarstvenik podnese zahtjev za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole, to se rješava promptno“.

Župan Žinić je zaključio kako su poduzetnici važna karika u očuvanju opstojnosti života zajednice jer su upravo oni ti koji pune proračun i otvaraju radna mjesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here