Dan roda, simbola očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, obilježava se svake godine na današnji dan – 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.

Bijela roda najpoznatija je i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede upravo u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. Njena je brojnost u Hrvatskoj procijenjena na oko 1300 parova, od čega se oko 550 parova gnijezdi uz rijeku Savu, a s oko 250 parova Zagrebačka županija u samom je vrhu po njihovoj brojnosti. Najviše gnijezda bijele rode nalazi se u gradovima Vrbovec i Ivanić-Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela te u selima Donja Kupčina i Donja Pisarovina.

VEZANE VIJESTI
Danas je dan najdražih klepetalica

Rode preferiraju vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na takvim staništima nalaze najviše hrane, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s TZ Pisarovina i udrugom Tri rijeke obilježit će Dan roda 2. i 3. rujna 2017. godine u selu s najvećim brojem roda, Donjoj Kupčini manifestacijom „Put bijele rode“. Za posjetitelje je organiziran bogat program poput humanitarne biciklijade, predavanja o rodama, etno koncerta, a bit će predstavljena i Antologija međunarodnog natječaja za haiku na temu „bijela roda“.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Pronašli smo najbolje kosce!

Djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten petu godinu za redom provode prstenovanje mladih roda i do sada su ih prstenovali više od 600. Cilj samog prstenovanja je praćenje ptica i njihovog kretanja u budućnosti. Na ovaj način ornitolozi mogu pratiti selidbu svake jedinke, znati gdje se gnijezdi i hrani te gdje i kako će završiti svoj život.

Zagrebačka županija proglasila je 2016. i 2017. godinu Godinama bijele rode.

ZANIMLJIVOSTI

  • Rode nemaju pjevalo (syrinx) kao ostale ptice pa klepeću, odnosno udaraju kljunovima i tako proizvode zvuk
  • Gnijezdo rode može težiti preko tone, a u mnogo slučajeva u Hrvatskoj zabilježeno je kako teže i više od dvije tone. To je zato što se rode uvijek vraćaju u svoje ‘staro’ gnijezdo i iz godine u godinu ga nadograđuju grančicama, lišćem i blatom
  • Rode prezime u središnjoj i južnoj Africi, do koje obično putuju 49 dana
  • Rode lete, ali radi svoje težine vrlo kratko – obično puste da ih nosi topla zračna struja,  zahvaljujući kojoj izgledaju kao da ‘klize’ nebom
VEZANE VIJESTI
FOTO SAFARI Uživali u otkrivanju neotkrivenog!

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here