Dani sjećanja – 15. petrinjski sportski susreti branitelja

Uz Grad Petrinju, organizaciju susreta potpomogli su i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane i Sisačko-moslavačka županija

2042

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, 7. rujna održani su 15. petrinjski sportski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, svečano otvaranje susreta, zbog kiše i lošeg vremena, upriličeno je u petrinjskoj vojarni Zrin, iako je prvotno trebalo biti održano na Trgu hrvatskih branitelja. Predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar kratko je na svečanosti otvorenja pozdravio branitelje.

 „Dobro došli! Za mene ste danas svi pobjednici jer je najvažnije da se susretnemo i družimo. Bog vas poživio!“

U ime petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića okupljene je pozdravila njegova zamjenica Viktorija Kaleb.

„Evo nas na 15. petrinjskim sportskim susretima branitelja koje smo počeli na najbolji mogući način, odavanjem počasti, molitvom i zahvalnošću svim našim braniteljima. Natječite se, razvijajte duh ljepote, prijateljstva i poštovanja kao što ste i ’91. i neka pobjedi najbolji“.

Uz Grad Petrinju, organizaciju ovih susreta potpomogli su i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane i Sisačko-moslavačka županija, a na otvorenju je nazočila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

„15. susreti hrvatskih branitelja ovdje u Petrinji u čast onima koji su položili živote na oltar domovine. Hvala i vama što i danas, 28 godina nakon tog vremena, nakon onih ranih ’90-ih kada je naša Petrinja stradala, kada je Sisačko-moslavačka županija bila okupirana od onih koji je nisu voljeli, od onih koji nisu željeli Republiku Hrvatsku, čuvate spomen na njih. Budite puni ponosa zbog onoga što ste učinili. Danas ste ovdje da u istom takvom zajedništvu provedete ovaj dan, da se prije svega družite i natječete. No, kao što je već rečeno, nije bitan pobjednik, bitno je to zajedništvo, ljubav prema domovini i sjećanje na naše slavne i hrabre junake“.

Tatjana Pogarčić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda čestitala je organizatorima ovih susreta na organizaciji i obilježavanju ovih značajnih dana.

„Današnjem okupljanjem nastojimo održati sjećanje na dane ponosa kako bi naše mlade generacije bile upoznate s istinskim značenjem domoljublja, kao i dijelovima svih naših postrojbi i njihovih veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu. Upravo su hrvatski branitelji zajedno s našim poginulim i nestalim braniteljima bili glavni utemeljitelji hrvatske državnosti za koju su mnogi uložili sebe i svoje živote za dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske domovine. Ministarstvo hrvatskih branitelja u svakodnevnom radu s udrugama koje su proizašle iz Domovinskog rata podržava programe i aktivnosti koje promiču i čuvaju istinu o Domovinskom ratu. U ime ministra hrvatskih branitelja prenosim vam poruku da nastavite i dalje biti korak ispred svih, pokažite snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima i neka vas na putu napretka vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja koji vas je vodio u Domovinskom ratu“.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića brigadir Dražen Ressler poželio je braniteljima puno uspjeha i sportske sreće te da ove dane provedu u zajedništvu.

„Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Oružane snage Republike Hrvatske će uvijek podupirati ovakve aktivnosti iz prostog razloga što ste vi gospodo, hrvatski ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji i svi naši poginuli, temelj ovoga društva. Vi ste stvorili ovu modernu hrvatsku državu nakon 13 stoljeća neimanja države. Mi smo ta generacija koja je stvorila ovu državu. Naša je dužnost sjećati se onih koji su dali svoj život i brinuti o roditeljima koji su pokopali svoju djecu. Oni su, ponavljam, naša snaga i na njima počiva ova održava i naše Oružane snage koje su temelj i sigurnost ove države“.

Nakon svečanog otvaranja susreta održan je kulturno-umjetnički program. Dodajmo kako će središnja manifestacija ovogodišnjih Dana sjećanja biti održana 16. rujna, na dan pada grada Petrinje. Program će početi u 9 sati Svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Petrinje, a u 10 sati krenut će Kolona sjećanja do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje će biti upriličena komemoracija.

[srizonfbalbum id=2839]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime