U sklopu manifestacije „DANI SJEĆANJA 1991. – 2017.“ u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, danas se u ovom gradu održavaju 13. petrinjski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e.

Na dan kada je Petrinja prije 26 godina proživjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti, na dan kada je ovaj grad prvi put napadnut od strane srpskog agresora i kada je u njemu počeo Domovinski rat, u sklopu manifestacije Dani sjećanja 1991. – 2017. u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata te u spomen na poginulog pukovnika Predraga Matanovića, u Petrinji se održavaju 13. petrinjski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e na kojima sudjeluje 28 udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja cijele Hrvatske, odnosno oko 400 hrvatskih branitelja.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - 14. sportski susreti branitelja petrinjske HVIDRA-e

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, svečano otvaranje susreta, zbog kiše i lošeg vremena, upriličeno je u petrinjskoj vojarni, iako je prvotno trebalo biti održano na Trgu hrvatskih branitelja. No sve ostale aktivnosti u sklopu susreta održavaju se nesmetano, ističe predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar.

U ime petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića okupljene je pozdravila njegova zamjenica dr. Viktorija Kaleb izrazivši zadovoljstvo što je ovom prilikom u Petrinji toliki broj branitelja iz cijele Hrvatske, a ističe i kako grad na sve moguće načine nastoji pomoći braniteljskim udrugama.

VEZANE VIJESTI
28 godina od napada na Policijsku postaju Petrinja

Uz Grad Petrinju, organizaciju ovih susreta potpomogli su i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane i Sisačko-moslavačka županija.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova bio je general bojnik Vlado Šindler.

Susrete je svečano otvorila državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanica ministra Tome Medveda Nevenka Benić.

Nakon svečanog otvaranja susreta, u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su HKUD „Mošćenica“, tamburaši FA „Petrinjčica“ i KUD „Pokupljanka“ iz Bresta. Inače, čitav mjesec rujan u Petrinji je u znaku održavanja manifestacije „Dani sjećanja 1991. – 2017.“, u sklopu koje se održavaju i ovi 13. petrinjski susreti branitelja, kaže nam Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje.

VEZANE VIJESTI
Dani sjećanja – obilazak masovnih grobnica na području Petrinje

Središnja manifestacija ovogodišnjih Dana sjećanja bit će održana 16. rujna, na dan pada grada Petrinje. Program će početi u 9 sati Svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Petrinje, u 10 sati krenut će Kolona sjećanja do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje će biti upriličena komemoracija, nakon čega će u gradu biti održano i prigodno druženje petrinjskih branitelja i svih dragih gostiju koji će toga dana odati dužnu počast ogromnoj žrtvi grada Petrinje u Domovinskom ratu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here