U sklopu manifestacije „DANI SJEĆANJA 1991. – 2017.“ u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, danas se u ovom gradu održavaju 13. petrinjski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e.

Na dan kada je Petrinja prije 26 godina proživjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti, na dan kada je ovaj grad prvi put napadnut od strane srpskog agresora i kada je u njemu počeo Domovinski rat, u sklopu manifestacije Dani sjećanja 1991. – 2017. u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata te u spomen na poginulog pukovnika Predraga Matanovića, u Petrinji se održavaju 13. petrinjski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e na kojima sudjeluje 28 udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja cijele Hrvatske, odnosno oko 400 hrvatskih branitelja.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, svečano otvaranje susreta, zbog kiše i lošeg vremena, upriličeno je u petrinjskoj vojarni, iako je prvotno trebalo biti održano na Trgu hrvatskih branitelja. No sve ostale aktivnosti u sklopu susreta održavaju se nesmetano, ističe predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar.

U ime petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića okupljene je pozdravila njegova zamjenica dr. Viktorija Kaleb izrazivši zadovoljstvo što je ovom prilikom u Petrinji toliki broj branitelja iz cijele Hrvatske, a ističe i kako grad na sve moguće načine nastoji pomoći braniteljskim udrugama.

Uz Grad Petrinju, organizaciju ovih susreta potpomogli su i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane i Sisačko-moslavačka županija.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova bio je general bojnik Vlado Šindler.

Susrete je svečano otvorila državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanica ministra Tome Medveda Nevenka Benić.

Nakon svečanog otvaranja susreta, u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su HKUD „Mošćenica“, tamburaši FA „Petrinjčica“ i KUD „Pokupljanka“ iz Bresta. Inače, čitav mjesec rujan u Petrinji je u znaku održavanja manifestacije „Dani sjećanja 1991. – 2017.“, u sklopu koje se održavaju i ovi 13. petrinjski susreti branitelja, kaže nam Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje.

Središnja manifestacija ovogodišnjih Dana sjećanja bit će održana 16. rujna, na dan pada grada Petrinje. Program će početi u 9 sati Svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Petrinje, u 10 sati krenut će Kolona sjećanja do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje će biti upriličena komemoracija, nakon čega će u gradu biti održano i prigodno druženje petrinjskih branitelja i svih dragih gostiju koji će toga dana odati dužnu počast ogromnoj žrtvi grada Petrinje u Domovinskom ratu.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime